Din anul 1998, data de 26 iunie este, prin lege, Ziua Drapelului Naţional. Introducerea celor trei culori roșu, galben și albastru pe drapelul românilor s-a înfăptuit în 14 octombrie 1834, cu aprobarea Înaltei Porţi, de către Alexandru Dimitrie Ghica, domnitorul Ţării Româneşti.
Instituția Prefectului Timiș va organiza unele manifestări cu acest prilej.
Astfel, în 25 iunie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, de la ora 18, se va face coborârea drapelului național de pe catarg, concomitent cu semnalul „Stingerea”. O oră mai târziu, va fi introdus un nou drapel național al României.
Program
În 26 iunie, de Ziua Drapelului Național al României, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane, programul este următorul:
- Ora 11:40: Slujba de sfinţire a Drapelului Naţional al României
- Ora 12:00: Întâmpinarea oficialităţilor: prezentarea onorului şi a raportului; salutarea drapelului de luptă şi a detaşamentului de onoare și ocuparea locului în dispozitiv de către persoana oficială
- Ora 12:05: Alocuţiuni
- Ora 12:10: Primirea Drapelului României ce urmează a fi înălțat pe catarg
- Ora 12:15: Binecuvântarea Drapelului României
- Ora 12:25: Sărutarea Drapelului României
- Ora 12:30: Înălţarea Drapelului României concomitent cu intonarea Imnului Național al României instrumental şi vocal
- Ora 12:35: Defilarea detaşamentului de onoare
Caracteristicile drapelului, precum și normele privind arborarea acestuia, dar și pentru intonarea imnului naţional şi pentru folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituțiile publice au fost aprobate prin Legea nr. 75/1994.
Potrivit legii amintite, „Drapelul României are formă dreptunghiulară. Lățimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fâşiilor culorilor sunt egale”. În anexa din Monitorul Oficial se precizează și nuanța exactă a celor trei culori: albastru cobalt, galben crom și roșu vermion.
Citiți principiile noastre de moderare aici!