De Mărțișor, Filarmonica propune publicului un concert vocal-simfonic cu lucrări ale unuia dintre cei mai celebri compozitori ai perioadei de început a romantismului – F. Mendelssohn. Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara vor interpreta Mare liniștită și călătorie fericită, op. 27 și Simfonia nr. 2 în si bemol major, op. 52 – Lobgesang, sub conducerea dirijorală a maestrului Fayçal Karoui. Soliștii concertului ce va avea loc vineri, 1 martie, de la ora 19, la Sala Capitol, sunt sopranele Mihaela Marcu și Maria Virginia Onița și tenorul Marius Budoiu. Corul este pregătit de maestrul Iosif Todea.
În 7 martie, tot de la ora 19, spectatorii o vor putea asculta pe Ana Marija Markovina, o pianistă de excepție, cu premii importante și turnee în peste 50 de țări. A fost solistă cu numeroase orchestre germane și internaționale și a susținut concerte în locuri importante precum Musikverein din Viena, Filarmonica din Berlin și Sala de concerte din Sapporo. Va interpreta lucrări de W. A. Mozart, F. Chopin, F. Liszt, M. P. Musorgski și D. Scarlatti.
De 8 Martie, doamnele, dar nu numai, sunt invitate să petreacă o seară specială alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, care va avea și un oaspete încântător – talentata oboistă Simona Sindreștean. Solista va interpreta Concertul pentru oboi și orchestră nr. 1, în re minor de L. A. Lebrun. Înainte, însă, orchestra deschide programul serii cu Dansurile engleze, Setul 2 de M. Arnold. Concertul se încheie cu Variațiunile Enigma de E. Elgar. Evenimentul are loc la Sala Capitol, de la ora 19.
Apoi, în 15 martie de la ora 19, Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorală a maestrului Radu Popa, va interpreta Simfonia nr. 5, în do diez minor de G. Mahler. Simfonia, una atipică din punct de vedere al construcției, a fost scrisă în verile anilor 1901 și 1902.
În 21 martie de la ora 19, concertmaestrul Filarmonicii „George Enescu” și al Operei Naționale din București, violonistul Rafael Butaru vine la Sala Capitol. Alături de talentații artiști Iuliana Vaida – vioară, Iulia Goiana – violă, violoncelistul Constantin Borodin, contrabasista Florentina Ciornei și chitaristul Ovidiu Pintilie, va interpreta lucrări de A. Vivaldi, M. Giuliani și C. Ștefănescu-Pătrașcu.
În 22 martie, Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara vă invită la un concert special, dedicat retragerii din activitatea de solist a instituției a percuționistului Doru Roman. Este un eveniment pe care solistul îl dedică memoriei lui Mircea Ardeleanu. Cu această ocazie, invitat special al concertului va fi Mircea Ardeleanu JR. (țambal), care va interpreta, alături de Doru Roman, și orchestra condusă de Cristian Spătaru, Scenă pastorală română pentru xilofon și orchestră de P. Elinescu. Înainte, însă, spectatorii vor asculta Concertul pentru percuție și orchestră „Percutrance” de G. Mălăncioiu. Programul continuă cu o altă lucrare contemporană – Divertimento pentru orchestră de coarde, compoziție a maestrului Remus Georgescu și se încheie cu Idila lui Siegfried de R. Wagner.
În 27 martie, tot de la ora 19, violonceliștii Bryan Cheng (Solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023-2024) și Leonard Disselhorst, doi artiști cu importante concerte și turnee internaționale, vin la Sala Capitol. În cadrul recitalului, spectatorii vor audia lucrări de L. Disselhorst, D. Ellington, B. Mcferrin, H. Hancock, A. Piazzolla, M. Mores, B. Bartók, M. Dolinova și K. Maratka.
În 29 martie, de la ora 19, la Sala Capitol, doi artiști talentați, Dragoș Mihăilescu și Dinu Mihăilescu, vor interpreta Concertul pentru două piane și orchestră în re minor, FP 61 de F. Poulenc. În a doua parte a concertului, orchestra condusă de maestrul David Crescenzi va interpreta Simfonia nr. 4 în la minor, op. 90 – Italiana de F. Mendelssohn.
„Două dintre evenimentele lunii sunt special create pentru copii. Astfel, marți, 12 martie, ne alegem câteva destinații muzicale și pornim în călătorie. Descoperim sunetul instrumentelor de percuție, alături de Doru Roman – solist al Filarmonicii Banatul Timișoara, dar și al viorii și al acordeonului, instrumente mânuite cu talent de Laura Ristic Roman (vioară) și Marko Ristic (acordeon). Recitalul educativ Destinații muzicale va avea loc la Sala Capitol, de la ora 15. Iar vineri, 22 martie, de la ora 10, plăcerea de a asculta muzică clasică și oportunitatea de a afla detaliile din spatele unui concert simfonic se întâlnesc la Sala Capitol.
Copiii și tinerii au ocazia să asiste la repetiția generală a concertului simfonic ce va avea loc în seara aceleași zile. Cristian Spătaru, dirijor și dascăl, de această dată, va explica tânărului public care este cheia unui concert de succes. Tot atunci, alături de orchestră se va afla pe scenă percuționistul Doru Roman. El le va dezvălui tinerilor ce înseamnă să fii solistul unui concert simfonic. Lucrările pe care copiii vor avea ocazia să le audieze sunt Concertul pentru percuție și orchestră „Percutrance” de G. Mălăncioiu și Scenă pastorală română pentru xilofon și orchestră de P. Elinescu. Pentru cea din urmă lucrare, invitat va fi Mircea Ardeleanu jr. – țambal”, a precizat Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii Banatul din Timișoara.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!