Vineri, 10 mai 2024, va avea loc ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României, în Piața Libertății din Timișoara, potrivit următorului program:
ora 11 – 11:05: Întâmpinarea oficialităților
- Prezentarea onorului
- Salutarea Drapelului de Luptă
- Ocuparea locului în dispozitiv
- Intonarea Imnului Național al României
ora 11:05 – 11:15: Oficierea serviciului religios
11:15 – 11:25: Alocuțiuni
11:25 – 11:40: Defilarea detașamentului de onoare
Ziua Ziua Independenței Naționale a României
Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită din 2022, la data de 10 mai, în urma adoptării Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, fiind zi de sărbătoare națională lucrătoare.
Potrivit Agerpres, inițiatorii propunerii legislative privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a României, prezentate în Biroul Permanent al Camerei Deputaților încă din 2016, au fost 57 de deputați și senatori ai PNL.
În expunerea de motive s-a arătat că prin această lege se urmărește „restabilirea adevărului istoric şi reluarea tradiției istorice din anii 1866-1947”, când pe 10 mai se celebra Ziua Națională a României cu mult fast.
„În toată această perioadă, ziua de 10 mai a fost sărbătorită până când regimul comunist a denaturat faptul istoric şi a anulat această celebrare, instaurând ulterior 23 august drept zi națională”, scriau inițiatorii legii.
De asemenea, aceeași dată are mai multe semnificații. În 10 mai 1881, România a fost proclamată Regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social.
În 10 Mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa Parlamentului Principatelor Unite. Apoi, în 10 Mai 1877, Senatul proclama Independenţa statului român, când conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamaţia „Independenţa absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament, de Mihail Kogălniceanu şi votată de reprezentanţii celor două Camere.
Regele Carol I a avut cea mai lungă domnie din istoria românilor, de 48 de ani, între 1866 -1914. Cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I au marcat o etapă de mari progrese pentru România în plan demografic, economic, social, administrativ, politic şi cultural.
Trimite articolul
XDefilari si parada militara. Comunisti nostalgici. MApN criminalii din 1989.
-
mai Gaita, nu exista “MApN” care a tras, au fost anume persoane. cateva. si nu are treaba vreun soldat care defileaza azi cu cei care au tras. esti mai rau ca aia care acuza biserica la gramada pentru mizeriile facute de unii din biserica. banuiesc ca in caz de razboi te duci tu primul, nu?