Având ca fundal Festivalul de Jazz de la Sibiu, care a coagulat scena națională de jazz începând cu mijlocul anilor ’70, oferind muzicienilor din toată țara, inclusiv celor din Banat, o platformă pentru exprimarea creativității și a modelelor de colaborare, expoziția prezintă modul în care muzica a servit drept catalizator al schimbării sociale și al construirii comunității în timpul unei perioade politice complexe.
Astfel, printr-o experiență care îmbină o serie de discuții publice, materiale documentare din arhive personale, lucrări și instalații artistice, expoziția își propune să aprofundeze semnificația culturală și socială a mișcării de jazz din Timișoara și influența Festivalului de Jazz din Sibiu asupra scenei naționale de jazz.
Materiale documentare din colecțiile lui Ioan Băcălete, Marius Giura și Johnny Bota vor fi prezentate în cadrul expoziției construite în jurul poveștilor spuse de invitați de la microfoanele Arhivei de Sunet.
Jazz x TM x Viață 60-70-80 este un eveniment work-in-progress, care se va alimenta continuu prin intervențiile ce vor avea loc în spațiul expozițional.
Artista Sorina Vazelina îi aduce un omagiu marelui jazzman timișorean Richard Oschanitzky, sub forma unei instalații artistice, în dialog cu artistul Ionuț Dulămiță, care omagiază prezența feminină în jazzul românesc prin figura Aurei Urziceanu, colegă de scenă într-o perioadă cu ansamblul condus de Oschanitzky.
Program
Programul evenimentelor este următorul:
- Vernisaj: sâmbătă, 12 octombrie, ora 18, Casa Artelor, Sala Studio
- DJ set George Staicu (Muzica de Vest) – audiție de jazz estic 60-70-80
Duminică, 13 octombrie, ora 17, Casa Artelor, Sala Studio
- Invitat: Ioan Băcălete
- Figură emblematică a scenei de jazz timișorene, Ioan Băcălete vine la o întâlnire cu publicul pentru a vorbi despre experiența sa de lider al clubului de jazz local și de organizator al International Jazz Workshop.
Luni, 14 octombrie, ora 18, Casa Artelor, Sala Studio
- Invitat: Johnny Bota
- Muzician, profesor și scriitor, cofondator al formației Bega Blues Band, Johnny Bota participă la o discuție publică despre istoria și avatarurile jazzului în Banat.
Miercuri, 16 octombrie, ora 19, Muzeul Național de Artă, Sala Baroc
- Concert Amphitrio – What Freedom Sounds Like
- Amphitrio lansează cel mai recent album al său, Timelines, care cuprinde opt compoziții cu influențe din folclorul a opt tări foste comuniste (România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Cehia, Polonia și Germania).
Joi, 17 octombrie, ora 18, Casa Artelor, Sala Studio
- Invitat: Marius Giura
- Președinte al Fundației Culturale Jazz Banat și director al Gărâna Jazz Festival, Marius Giura vorbește despre evoluția jazzului bănățean și dinamicile scenei locale în perioada de după 1990.
Vineri, 18 octombrie, ora 18, Casa Artelor, Sala Studio
- Invitat: Victor Andrieș
- Jurnalist, om de radio și autor al unui blog dedicat jazzului, Victor Andrieș completează tabloul, participând la o discuție despre felul în care jazz-ul ajunge la radioul local independent de după 1990.
Luni, 21 octombrie, ora 18, Casa Artelor, Sala Studio
- Invitat: Csaba Kalman
- Csabi, cum îl știe toată lumea, este un personaj al orașului. El aduce în cadrul expoziției istorii despre felul în care, prin înregistrările sale de tip bootleg, memorează și arhivează un întreg univers muzical local.
Miercuri, 23 octombrie, ora 18, Pixel TM
- Proiecție de film: CREATIV (regia Ioana Grigore, 2019), urmată de o discuție cu Virgil Mihaiu, scriitor și critic de jazz
Accesul la expoziție și evenimentele de la Casa Artelor și Pixel ™ este liber.
Bilete pentru concertul Amphitrio de la Muzeul Național de Artă găsiți AICI sau la casieria muzeului, de miercuri – duminică: 10:00 – 18:00.
Proiectul „Jazz și viață socială în comunism” este dezvoltat de Centrul Dialectic și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!