Regulamentul care vizează funcționarea teraselor a fost supus și unei dezbateri publice recent. Acesta va fi dezbătut azi, de la ora 17, în ședința Consiliului Local Timișoara.
„Actualul Regulament în vigoare este din 2011. În 2011 nu a existat zona pietonală în Timișoara. Asta înseamnă că avem un Regulament în vigoare care nu acoperă o bună parte din situațiile cu care ne confruntăm. Ce este important cu acest nou Regulament: vorbim de terase pe domeniul public și vrem să găsim un echilibru între interesul proprietarului de terase de a exploata domeniul public, dar fără să devină acest domeniu public doar o extindere a unui spațiu privat.
Deci trebuie să rămână în continuare un spațiu public, domeniul public care să poată fi folosit de toată lumea, indiferent dacă sunt clienți sau nu ai terasei. Asta înseamnă că nu permitem platforme, că restricționăm folosirea unor jardiniere ca să delimiteze terasele și ideea este efectiv să ai impresia că stai în spațiul public chiar și atunci când stai jos la o masă să mânânci sau să bei ceva.
Bineînțeles că asta va aerisi centrul Timișoarei și am impus și niște reguli de culori, de materiale ca să ne asigurăm că va fi civilizat nu doar în Centrul Istoric, ci am extins aceste reguli și în celelalte cartiere istorice, Elisabetin, Fabric, Iosefin, pentru că vrem și acolo să creștem sectorul HORECA cu niște reguli care respectă o activitate de alimentație publică civilizată”, a declarat, astăzi, primarul Dominic Fritz.
Edilul-șef a mai precizat că renunță la orarul propus inițial, programul teraselor fiind prelungit.
„În același timp, am reglementat și partea cu orarul de funcționare unde știu că au fost și sunt multe discuții. În urma dezbaterii cu cei din HORECA, propunerea cu care merg (n.r. – în ședința Consiliului Local Timișoara) este ca până la ora 1 în Cetate, pe malul Begăi și în Complexul Studențesc și până la ora 11 în zonele rezidențiale să fie orarul de funcționare al teraselor. Cred că este un compromis bun, trebuie să găsim un echilbru între cei care vor să se distreze în spațiul public și cei care vor ca seara și noaptea vor să aibă liniște”, a spus primarul orașului.
Dominic Fritz a mai afirmat, în legătură cu branșarea la electricitate a teraselor, că acestea nu vor rămâne fără curent.
„Aici important este să existe un proiect, să fie avizat, nu fiecare să se lege de fiecare și să fie fire pe jos, dar acolo unde este voie vor putea să se și branșeze”, a precizat primarul.
Amplasarea și amenajarea teraselor
În urma discuțiilor dintre reprezentanții Primăriei Timișoara și cei din domeniul HORECA, aceștia din urmă vor avea posibilitatea amplasării terasei nu doar în fața punctului de lucru, ci și pe fațada învecinată sau vizavi, condiționat de existența acordului proprietarilor direct afectați.
De asemenea, amplasamentele pentru amenajarea teraselor vor putea fi racordate la rețeaua de alimentare cu energie electrică a punctului de lucru, cu condiția că soluția de racordare să fie aprobată de către Primăria Timișoara în baza unui proiect realizat de către persoane autorizate, iar lucrările de racordare să nu afecteze pavajul și să fie asigurate cerințele de siguranță în exploatare conform Legii 10/1995 a calității în construcții.
- În zona istorică, va fi permis ca umbrelele sau copertinele amplasate pe terase să aibă inscripții monocrome, pe interiorul părților laterale pe o suprafață maxim 10 cm* x 40 cm pe latură.
- Se permite iluminat ambiental, asigurat prin șiruri electrice de becuri led, de intensitate mică, cu lumină caldă, monocromă.
- Municipalitatea permite și mobilier din materiale precum polipropilenă, cu condiția să fie adaptat zonei istorice.
- Pe străzile pietonale, terasele se vor putea amplasa la distanță de 3,5 metri față de clădire, cu condiția de a păstra un spațiu de doi metri de la axul străzii pentru a permite accesul ISU. Inițial, primăria a propus trei metri.
- În Piața Unirii, terasele se vor putea amplasa la o distanță de maximum 13,5 metri față de clădire și păstrând un spațiu de trecere pe lângă clădire, pentru pietoni de trei metri lățime (inițial distanța față de clădire a fost de zece metri).
- Însă, pentru asigurarea vizibilității și accesibilității pieței la nivelul pietonului dinspre accesele principale în piață (cele patru colțuri ale acesteia), Primăria Timișoara instituie o zonă cu interdicție de amplasare mobilier cuprinsă între cele două drepte care fac un unghi de 45 de grade cu fațadele pieței și pornesc din colțul clădirilor corespondente colțurilor pieței.
- Având în vedere observațiile din dezbatere, instituția a modificat condițiile de retragere a acordului de comerț stradal pentru terase, astfel încât după primele trei abateri în decursul a 12 luni calendaristice, acordul va fi retras pentru 90 de zile. Ulterior, dacă vor mai există alte trei abateri, acordul va fi retras definitiv.
Printre solicitările pe care nu le-a acceptat Primăria Timișoara se numără închiderile laterale ale teraselor cu orice tip de material pentru că obturează vederea spre fațadele clădirilor, iar în urma închiderii pe cele patru laturi, terasele ar trebui să se supună unor reglementări din Legea 50/1991 privind construcțiile. Sunt permise totuși, în cazul în care există autorizație de construcție în acest sens.
Nu va fi permisă amplasarea jardinierelor și nici ancorarea umbrelelor sau a altor elemente de mobilier în pavaj, pentru că acesta va fi deteriorat.
„Nu acceptăm umbrele de 5X5 cu înălțime mai mare de 3,1 metri, pentru că acoperă fațadele clădirilor. Nu suntem de acord că mobilierul amplasat pe domeniul public este intangibil. Vom ridica mobilierul amplasat ilegal pe domeniul public sau cel care aparține unei agent economic a cărui activitate a fost suspendată și refuză să o ridice”, ne-au transmis reprezentanții municipalității.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xati bagat milioane de euro in renovarea cladirilor istorice ca sa admiram umbrelele horecai! Well played!
-
Toate amenajarile asa numitele “terase” (sunt birturi si bodege ) ocupa mult mai multa suprafata decat au in acte!
De cand cu pandemia au “rasfirat mesele” dar adaugat si 2-3 randuri in plus!
Aplicați sistemul de alimentare pe domeniul public pentru utilitățile teraselor ca în orașul Dieppe Franța, care este premiat la nivel european.