Boala artrozică afectează peste 150 de milioane de persoane la nivel global, iar în România se estimează că este vorba despre sute de mii de persoane, neextistând date oficiale. Reprezintă cea de-a doua cauză de morbiditate a persoanelor de peste 55 de ani la nivel mondial și este una dintre principalele cauze de invaliditate. Boala are la bază un proces metabolic activ, dinamic, care implică țesuturile comune de la nivel articular (cartilaj, oase, capsulă, ligamente și mușchi) și se manifestă prin: sensibilitate la palpare, inflamație, cracmente articulare, limitarea mișcărilor active și pasive, deformări mergând până la anchiloze articulare. De regulă, deteriorarea cartilajului articular este un proces lent și continuu.
“În acest moment există diverse metode de tratament pentru boala artrozică dar vindecarea completă nu este deocamdată posibilă. Primii specialiști cărora ne putem adresa pentru tratarea acestei afecțiuni sunt medicii de familie. În prezent, în România, sunt peste 10.000 de medici de familie care pot identifica și trata adecvat această boală. În cadrul platformei „Împreună pentru viață”, MSD România și Societatea Națională de Medicina Familiei lansează programul educațional „10 pentru mișcare” adresat medicilor de familie. Programul are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a impactului bolii artrozice asupra calității vieții pacienților din România”, transmit inițiatorii campaniei.
Proiectul va demara în 16 orașe din țară, printre care se numără și Timișoara. Acum se află în faza înscrierii medicilor de familie, iar în orașul de pe Bega vor lua parte la program zeci de doctori. Organizatorii estimează că în aproximativ două luni vor lansa campania pentru pacienți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!