În Timișoara, trei societăți se ocupă de întreținerea spațiilor verzi. Încă din 2020, asocierea Rogera Prest Com SRL – Rogera SRL gestionează zonele I și III, iar asocierea Barierra System SRL – Green City Andliv SRL se ocupă de zona II. Aceste zone o exclud pe cea centrală, care este întreținută de Horticultura S.A, una dintre firmele aflate în subordinea Consiliului Local Timișoara.
Cum iarba a tot crescut, odată cu venirea primăverii și a ploilor, reprezentanții Primăriei Timișoara le-au cerut acestor societăți ca până în 8 mai să se asigure că aceasta este cosită și că nu este mai înaltă de 10-12 cm.
Dan Lucian Rusu, directorul Horticultura S.A., spune că în zona centrală au fost luate măsuri încă din toamna anului trecut. Muncitorii intervin în parcurile Central, Alpinet și Justiției, dar și Bulevardul C.D. Loga cu tractorașe. În alte zone, precum parcurile Botanic, Catedralei, Poporului, Copiilor, la Ceasul Floral, în Piața Unirii, în Piața Mărăști și în scuarurile de pe bulevarde se tunde și cosește printr-o combinație între motocoase și mașini de tuns gazonul. Totodată, programul de lucru a fost prelungit.
„Concret, am tuns vegetația în 2022 până târziu, spre luna noiembrie. Am solicitat Direcției de Mediu să ne suplimenteze comenzile, pentru a putea tunde vegetația în 2022 până târziu, spre luna noiembrie, încât să nu mai avem în această primăvară acea explozie de creștere a ierbii. Anul acesta, am început devreme programul de cosire, în martie, iar cetățenii pot observa că în zona centrală vegetația este ținută sub control din punct de vedere al înălțimii ierbii și aspectului”, a declarat Dan Lucian Rusu.
O zonă pe care se intervine ceva mai dificil este faleza râului Bega, administrată tot de Horticultura S.A., de la Podul Modoș la Uzina de Apă. Aici se poate cosi doar cu motocoasa mecanică, în pante relativ abrupte. Silviu Hălmăgean, directorul tehnic al societății Horticultura S.A., transmite că se caută soluții de mecanizare în cosirea acestei suprafețe, lucru totuși destul de greu.
Anul trecut, sub îndrumarea Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara, s-a încercat cosirea selectivă, doar pe fâșia din partea de sus a bancurilor și pistelor și jos, lângă râu, pentru ca zona de mijloc să fie lăsată la liber, încât flora să se dezvolte natural.
„Nu avem pretenția să fim lăudați pentru activitățile de care suntem responsabili prin caietul de sarcini și care reprezintă normalitatea pentru acest oraș”, precizează directorul Dan Lucian Rusu, care le mai spune cetățenilor că, pentru intervenții rapide, pot sesiza eventuale suprafețe neglijate pe platforma Primăriei Timișoara sau pe www.horticultura.ro.
În această perioadă, după programul conceput de Direcția de Mediu a PMT, Horticultura S.A. continuă pregătirea Parcului Rozelor pentru plantarea a 300 de trandafiri și a Parcului Copiilor pentru sezonul de vară.
Zonele verzi din Timișoara
Zona Centrală – Horticultura S.A.: Calea Circumvalațiunii – Calea Aradului – str. Demetriade – str. Mihail Kogălniceanu – str. Dacilor – str. Ştefan cel Mare – str. Pestalozzi – str. Ofcea – str. Daliei – str. Cornelia Sălceanu (Fagului) – str. Cluj – Bd. Eroii de la Tisa – Bd. Victor Babeş – Bd. Mihai Viteazu – str. Virgil Madgearu (Griviţa Roşie) – str. Alexandru Odobescu – Bd. 16 Decembrie 1989 – Bd. General Dragalina – Bd. Republicii şi Bd. Simion Bărnuţiu, inclusiv Calea Lugojului până la ieşirea din Timişoara, inclusiv întreținerea limitelor de zonă;
Zona I – Rogera Prest Com și Rogera: Calea Torontalului – Calea Circumvalațiunii – Bd. Republicii – Bd. General Dragalina – Bd. 16 Decembrie 1989 – Calea Şagului, inclusiv întreținerea limitei Calea Şagului, cărora li se adaugă Perdeaua Forestieră de protecție;
Zona II – Barriera System și Green City Andaliv: Calea Şagului – Bd. 16 Decembrie 1989 – str. Alexandru Odobescu – str. Virgil Madgearu – Bd. Mihai Viteazu – Bd.Victor Babeş – Bd. Eroii de la Tisa – str. Cluj – str. Cornelia Sălceanu (Fagului) – str. Daliei – str. Ofcea – str. Pestalozzi – str. Ştefan cel Mare – str. Torac – Calea Moşniţei, inclusiv întreținerea străzilor limită Ştefan cel Mare, Torac şi Calea Moşniţei;
Zona III – Rogera Prest Com și Rogera: Calea Moşniţei – str. Torac – str. Ştefan cel Mare – str. Dacilor – str. Mihail Kogălniceanu – str. Demetriade – Calea Aradului – Calea Torontalului, inclusiv întreținerea străzii limită Calea Torontalului.
Trimite articolul
XJalnice toate cele 3 companii. Dezastru in tot orasul. Spatiile verzi arata dezolant, cu iarba de peste jumatate de metru si buruieni in mai mult de 90% din suprafata. Mai nou nici nu se mai cara iarba cosita. Este lasata jos, urmand ca mai apoi sa creasca cea noua din loc in loc, facand peisajul dezgustator. Sper sa avem cat mai putini turisti pentru evenimentele legate de Capatiala Europeana, sa nu vada orasul ramas parasit….
-
Am discutat odata cu niste angajati care lucrează la spatiile verzi dinainte de 1989. Nu retin exact ce mi-au povestit…aproximativ ca din cauza reducerilor masive de personal nu mai pot intretine toate spatiile verzi…un angajat are mii mp zilnic de intretinut, imposibil dpdv uman.
O alta problema sunt sefii…multi, rai, prosti,aroganti si incompetenti, pusi in functii pe pile.
orasul trandafirilor -> orasul palmierilor(🤪) lalelelor(🤔), muscatelor(🧐) panselutelor(🥳)si oarecum al trandafirilor (😢) -> orasul neomarxistilor (neobolshevici wanna be) si al balariilor
#🤪
Dar pana acum ce au facut?