Mii de specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor lucrează în Timişoara fie în cadrul unor firme proprii, ca si contractori, fie în cadrul unor firme care au deja un renume şi care au decis să deschidă o filială în oraşul de pe Bega, ca o consecinţă firească a dezvoltării acestui sector în Timișoara.
Printre aceştia se află şi Valentin Mureşan, fost student și doctorand în domeniul IT, în Irlanda. A beneficiat de oportunitatea oferită de irlandezii de la Movidius şi a format primul birou al grupului, în Timişoara, acum aproape zece ani. Tehnologia Movidius a ajuns să prezinte atractivitate pentru nume consacrate la nivel global din industria IT, printre care se numără și Google.
Din postura de manager al acestei filiale, Valentin Mureșan s-a confruntat destul de des cu plecarea unor specialişti timişoreni de primă mână, care au decis să lase o poziţie bună din cadrul acestui grup multinaţional şi să părăsească România pentru un post similar în străinătate. Iată că în ultima perioadă remarcăm o schimbare radicală: după ce au văzut cum e în străinătate, unii specialişti decid să se întoarcă acasă.
„Piaţa de IT din Timişoara este saturată de firme noi şi oportunităţi, ceea ce reprezintă un lucru pozitiv, dat fiind faptul că stimulează competitivitatea în cadrul industriei de profil din Banat. Problema este că nu găsim tot timpul oameni pregătiţi pe care să îi angajăm, într-o măsură suficientă, încât să poată acoperi cererea de personal care se află într-o creștere constantă. Firmele locale recurg chiar și la metode mai puțin etice, contra-ofertând angajații firmelor competitoare pentru a atrage resurse umane valoroase, fapt care este contraproductiv pe termen lung”, am aflat de la managerul filialei locale Movidius.
„Această prezență insuficientă de specialiști în domeniu are trei principale soluţii. Prima presupune formarea de profesioniști din talentul local – aici vorbim despre studenţi, iar această cale presupune investiții semnificative de bani și timp. O a doua soluţie este una din plin „capitalistă” şi presupune să propui un job unui specialist care este deja angajat la o companie competitoare.
Din nou, prezintă inconveniente. Nu doar că procesul de recrutare este costisitor, dar te și determină să recurgi la metode mai puțin etice, într-un joc fără sfârșit–câștigă cine dă mai mult”, ne mai spune Valentin Mureşan. Din acest motiv se creează o instabilitate a forţei de muncă în IT, care nu ajută firmele locale să îşi îndeplinească planurile şi să îşi termine proiectele la timp, presupun costuri mai mari, se creează o presiune pe proiect, ceea ce generează şi costuri mai mari.
În aceste condiţii apare şi ceea ce ar putea fi cea mai bună soluţie, una pe care firmele chiar o au la îndemână şi care include specialişti superpregătiţi, gata de lucru, dar care doar necesită un mic imbold.
„Aceasta presupune să aduci oamenii cu experienţă din străinătate înapoi acasă, în România”, aflăm de la Valentin. „Până nu demult, ceea ce părea o utopie se poate realiza. Acum, cred că salariile în IT-ul românesc au ajuns la un nivel comparabil, nu în valoare absolută, dar ca putere de cumpărare, cu ceea ce se oferă în străinătate. În plus, eşti acasă, într-un loc în care înţelegi şi trăieşti totul la maximum, unde îţi sunt prietenii şi familia. Acasă te poţi implica în comunitate, poți să schimbi lucrurile care nu iţi plac”, ne spune directorul timişorean al Movidius.
Ceea ce este întru totul real! Inginerii români de specialitate câştigă foarte bine, mult peste media naţională. Aceştia discută cu colegii sau prietenii de afară și de multe ori află că acolo într-adevăr sunt salarii mai mari, dar şi costurile vieţii sunt net superioare. Cu ceea ce câştigă un specialist aici poate avea un trai calitativ superior (satisfacţie vs. costuri) decât acelaşi tip de specialist în străinătate.
Oportunităţi există în număr foarte mare, doar cei vizaţi trebuie să accepte şi să facă un asemenea pas.
Investiţie de 40 de milioane de euro, la Timişoara
Una dintre aceste oportunităţi este chiar proiectul dezvoltat de Movidius la Timişoara. Centrul de dezvoltare software din Timișoara dezvoltă tehnologie hardware & software integrată de ultimă generație. Acesta a primit una dintre cele mai mari investiții înregistrate într-o companie de profil în ultimii doi ani in lume. Și anume, 40 milioane de dolari pentru a-și extinde afacerea și a contribui la produse revoluționare pentru domenii și piețe noi.
La Timișoara, în centrul de dezvoltare software al Movidius este dezvoltat software-ul pentru un procesor puternic care are capacitatea de a reconstitui modul în care omul vede și recunoaște obiectele din mediul înconjurător: procesorul de imagine ultra performant Myriad 2, programat chiar în acest centru.
Planurile companiei anunță dublarea numărului de angajați în următorii doi ani. În plus, conducerea Movidius își exprimă interesul în a încuraja întoarcerea acasă a profesioniștilor în IT plecați în străinătate și chiar relocarea în Timișoara a programatorilor din toate colțurile țării. Strategia de creștere exponențială a echipei din România susține viziunea companiei de a crește performanțele tehnologiei care le permite poziționarea ca jucători globali în domeniu, ceea ce va face posibilă lansarea unor noi versiuni ale procesorului Myriad până la finele lui 2015.
„Avem un prim caz de coleg care a plecat în străinătate, a văzut cum e şi s-a întors acasă. Mă aştept să mai revină şi alți specialişti plecaţi din România”, am mai aflat de la Valentin Mureşan. Aşadar, oportunităţi există, mai rămâne să aveţi şi curajul de a profita de acestea1
Citiți principiile noastre de moderare aici!