Programele cunoscute de utilizatorii de televizoare vor fi disponibile la o calitate mult superioară, odată cu introducerea televiziunii digitale. Introducerea acestui serviciu este parte a obligaţiilor României de adoptare a cerinţelor europene, ceea ce presupune renunţarea la serviciile de televiziune analogică şi trecerea la cele digitale.
Noul tip de televiziune oferă, pe lângă calitatea superioară a imaginii, posibilitatea de transmitere pe acelaşi canal a mai multor programe şi nu doar a unuia, ca şi la televiziunea analogică. În plus, se pot oferi servicii suplimentare prin intermediul informaţiilor digitale.
Timişul are alocat un număr de cinci frecvente pentru asemenea multiplexuri digitale de televiziune. Sunt, în primul rând, un număr de două multiplexuri naţionale, iar în Timiş se prevede instalarea de emiţătoare pentru acestea în două locaţii: la Făget, pe canalele 26 şi 5, respectiv la Timişoara pe canalele 35 şi 8. De asemenea, Timişoara mai are alocate trei frecvenţe: un multiplex regional, pe canalul 27, respectiv două locale, pe canalele 40 şi 46.
Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.
Având în vedere că televiziunea digitală are o distanţă de propagare mai mare, este destul de posibil ca la Timişoara să fie recepţionate şi multiplexuri ale judeţelor vecine. Pentru recepţionarea acestor posturi tv este necesar ca televizorul să fie de generaţie nouă, care să aibă şi un tuner pentru televiziune digitală, sau este necesară deţinerea unui decodor care să transforme semnalul digital recepţionat în semnal analogic, asemeni receiver-urilor de televiziune prin satelit sau a celor pentru cablu.
Sistemul de televiziune ales pentru televiziunea digitală ce va fi disponibilă în România este DVB T2, adică din generaţia a doua, una mai performantă decât cea aplicată în unele ţări europene deja.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi reglementare în Comunicaţii – ANCOM derulează în prezent licitaţia pentru stabilirea operatorilor care se vor ocupa de implementarea acestor multiplexuri. Un număr de cinci firme şi-au depus dosarele pentru a obţine aceste licenţe, iar toate au îndeplinit condiţiile solicitate.
Demararea funcţionării televiziunii digitale pe frecvenţele amintite poate începe din luna iulie a acestui an, iar ducerea la bun sfârşit a implementării sistemului trebuie realizată până în luna mai a anului 2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!