„Cei șapte curatori și experți desemnați de Primăria Timișoara, printr-un apel public internațional, să gestioneze din partea Municipalității coerența artistică și coordonarea strategică a programului cultural au definitivat un proces extrem de important: aducerea la zi a programului înscris în dosarul de candidatură, cu detalii riguroase privind posibilitățile de implementare, dublat de consolidarea ofertei culturale pentru anul 2023. Procesul de consolidare a programului va continua, noi sesiuni de finanțare urmând să fie lansate în următoarele două luni”, transmit reprezentații Primăriei Municipiului Timișoara.
Obiectivele strategice asumate în dosarul de candidatură au trebuit armonizate cu realitatea sanitară din prezent. În acest scop, spun reprezentanții primăriei, peste 70% din programul creat acum șase ani a fost consolidat. Versiunea actualizată conține și o serie de proiecte noi.
Din aceeași sursă aflăm că programul actualizat nu se reduce la popularea spațiilor centrale și periferice timișorene cu evenimente, ci este extins în mai multe localități din județ și orașele din regiune (Reșița, Arad, Lugoj, Gărâna, Oravița ș.a.).
Următorii pași spre Timișoara 2023
Sesiunile de finanțare ale programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” vor fi lansate simultan la nivel local, regional, național și european. Acest pas depinde de modificarea Ordonanței 51/1998, a ordonanței 42/2019 și de aprobarea bugetului local pentru 2022.
De la spectacole pe scenele celor trei teatre timișorene (Național, German și Maghiar) sau ale Operei și Filarmonicii, la expoziții derulate în realitatea virtuală, actualizarea programului țintește să le aducă timișenilor și vizitatorilor variate spectacole. Artele vizuale și patrimoniul ar urma să reflecte educația culturală autohtonă, prin expoziții de anvergură internațională, expoziții folosind tehnologia multimedia și realitatea virtuală. Vor avea loc o multitudine de colaborări între artiștii locali și cei internaționali, cel puțin asta ni se transmite la nivel declarativ.
„Programul cultural constituie o însumare a unei multitudini de voci și narațiuni: de la spectacole plănuite pentru marile scene ale celor trei teatre timișorene (Național, German și Maghiar) sau ale Operei și Filarmonicii, la o serie de formate participative, intervenții și spații deschise în cartiere, unde oamenii pot lucra împreună pentru binele comun în rețele de acțiune, încredere și solidaritate care se pot dezvolta în timp în adevărate comunități de cartier. Spectacolele de arte performative (dans contemporan, circ și teatru) în spații deschise reprezintă o parte consistentă a programului actualizat și consolidat, acestea fiind atât o modalitate de exprimare și de eliberare a emoțiilor, cât și un instrument puternic de coeziune socială, proprietate colectivă și legături între generații”, mai spun reprezentanții Primăriei Timișoara.
Timișoara își va deschide porțile în calitate de capitală culturală europeană în ultimul weekend din februarie 2023, în zilele 24-26.
Echipa Curatorială Timișoara 2023 este un colectiv unitar responsabil de coerența artistică și coordonarea strategică a programului TM2023. Este formată din șapte profesioniști din domeniul culturii, selectați de către un juriu independent în urma unui apel internațional, lansat de către Centrul de Proiecte în toamna anului 2021.
Cei 7 membri ai Echipei Curatoriale
• Oana Boca Stănescu – Expertă strategii comunicare și marketing
• Teodora Borghoff – Expertă relații comunitare și incluziune socială
• Corina Bucea – Expertă educație și mediere
• Matevž Čelik Vidmar – Curator „Conexiuni”
• Cosmina Goagea – Curatoare „Locuri”
• Corina Oprea – Curatoare „Oameni”
• Silviu Scrob – Expert management producție culturală
Cei șapte vor avea contracte individuale de muncă pe o perioadă determinată, din noiembrie 2021 până în martie 2024, și vor fi plătiți cu 10.000 de lei în fiecare lună, pe bază de mandat și rezultate.
Trimite articolul
XCapitala culturala??? Poate capitala gunoiului si a nepasarii.
Numai experti. Eu, cand stiu ca nu am nicio treaba cu ceva, prefer sa nu ma bag. Cu atat mai putin sa ma infiintez expert in acel ceva. Mie mi-ar fi rusine. Ne mai miram ca pana acum nu s-a facut nimic? Sifonarea de finante mai ales in numele culturii se pare ca este varianta preferata.
Dacă “oferta culturală propusă” este ilustrată de fotografia sub titlul articolului, atunci succesul TM2023 est deja asigurat!
Ar fi de dorit ca “expertii” de mai sus sa-si publice activitatea care i-a facut sa devina experti: unde, ce si cât timp! Nu de alta dar am fi cu totii curiosi cum se ajunge la o asemenea calificare!