Programul de gastronomie sustenabilă La PAS, care face parte din Timișoara Capitală Europeană a Culturii, este organizat de Asociația CRIES și Asociaţia Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul s-a adaptat într-un mod inedit contextului actual creat de pademie și a reușit ca timp de 5 săptămâni să promoveze producătorii locali, să facă legătura între aceștia și consumatori prin degustări online, să promoveze bucătăria tradițională și să organizeze dezbateri online. De asemenea, trei fântâni publice din Timișoara au fost transformate de trei grupuri de artiști pentru a atrage atenția asupra consumului responsabil de apă.
„Degustările de bere online, de pâine, cidru, miere sau brânză au avut loc cu ajutorul producătorilor locali, care au pus la dispoziție produsele, iar participanții au primit pachete de degustare, apoi din fața calculatorului, au povestit despre produse, modul în care acestea ajung de la materie primă, la consumator. Degustările online au inspirat și alte inițiative de promovare a producătorilor locali din țară, la Iași au început serii de degustări online de miere, carne, pâine, bere sau salate”, ne povestesc organizatorii.
Bloggerul culinar Laura Laurențiu a prezentat online patru rețete tradiționale din zona Banatului: șmoră coaptă, găluște pe varză, tăiței cu cartofi și tăiței cu pesmet. Evenimentul făcând parte din proiectul Gustul ca patrimoniu din cadrul programului La PAS. De asemenea, au fost prezentați patru Artizani La PAS, pentru a promova afacerile locale ce respectă mediul înconjurător, dar și pentru a oferi exemple pozitive producătorilor locali.
La PAS a avut și o componentă educațională de promovare a consumului responsabil prin implicarea profesorilor și elevilor din 10 școli din Timișoara. Cadrele didactice au organizat activități, cele mai multe online, pe tema reciclării și a reducerii risipei alimentare cu aproape 450 de adolescenți cu vârste cuprinsă între 13 și 18 ani.
Un alt element inedit a proiectului a fost, cu siguranță, intervenția artistică în spațiul public: 12 artiști au fost invitați să transforme trei fântâni publice din trei parcuri, din Timișoara: Parcul Botanic, Piața 700 și Parcul Regina Maria. Grupul artistic NAVA C2 (format din Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca, Carmen Nicolau, Blaj Lorin, Bolca Bogdan, Daniel Tudora) a îmbrăcat fântâna din Parcul Botanic în frunze, devenind astfel „Fântâna cu frunze”. Artiștii de la Lapsus (Alex Boca, Cătălin Bătrânu și Eugen Tîbulac) au intervenit asupra fântânii din Piața 700 cu mozaic colorat ce ilustrează straturile pământului: mantaua exterioară în care circulă apa, forme de relief și motive inspirate din scoarța terestră. Iar în Parcul Regina Maria, artistele Andreea Medar și Mălina Ionescu au construit din fragmente o hartă a locurilor importante din Timișoara: străzi, clădiri, spații ale locuirii și ale memoriei afective.
Producătorii La Pas: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociaţia Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Finanțator: Primăria Municipiului Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!