În urmă cu două săptămâni, primarul Nicolae Robu declara că este vorba de o chestiune de zile până când va fi chemat la Bucureşti pentru a semna contractele de finanţare pentru două dintre cele cinci cereri depuse de Primăria Timişoara pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiu.
„Am fost informat că două cereri de finanțare sunt în regulă din toate punctele de vedere și trebuie din zi în zi să fiu chemat la București să semnez contractul pentru finanțare. Aceste două cereri sunt pentru mai multe blocuri. (…) Au fost niște probleme cu proiectantul pe care l-am avut, care a venit cu un tarif într-adevăr derizoriu, dar ne-a și creat probleme, pentru că, în ultima etapă, când trebuia să vină cu niște chestiuni nesemnificative, foarte ușor de rezolvat, nu a avut promptitudine și de aceea am și luat măsuri ferme vizavi de el. Am reziliat contractul, deși s-ar putea să ne judecăm pe el. Îl trecem pe lista neagră, el s-a ocupat de toate blocurile, că noi am pornit cu toate odată. Nu sunt în impas contractele, ceea ce mai avea de făcut erau nimicuri, că era făcut aproape tot, dar, în final, nu putem să înțelegem de ce, nu a rezolvat niște chestiuni minore, pe care ni le va rezolva altcineva, chiar și pro-bono. Cred că găsim pe cineva”, declara, în 13 mai, primarul Nicolae Robu.
Acesta declara că în scurt timp timişorenii vor observa schele pe marile artere din oraş, zeci de blocuri urmând să intre în acest program.
„Cererile s-au depus în timp, dar au fost anumite observații, solicitări de clarificare de la Agenția V Vest, iar răspunsul la cele mai minore lucruri care au rămas neclarificate nu a mai venit. Tot ce a fost important s-a rezolvat pe parcurs de proiectantul respectiv. La două cereri totul este în regulă, la celelalte trei probabil că într-o săptămâna va fi în regulă și acolo. Atunci vom organiza licitațiile și încep alte șantiere. (…) Cred că va fi o încântare pentru noi să vedem în ce ritm se schimbă orașul nostru în bine, dar de data aceasta fără să fie o perturbare, pentru că o schelă pe un bloc nu ne afectează. Sunt blocuri pe principalele străzi ale orașului, cele de intrare în oraș: Calea Șagului, Calea Lugojului, Lipovei, Take Ionescu, ș.a.m.d.”, mai spunea Robu, care preciza că acestea nu vor fi ultimele cereri pe care primăria le va depune pentru obţinerea de fonduri europene în vederea reabilitării termice a blocurilor.
Între timp, potrivit viceprimarului Dan Diaconu, Primăria Timişoara a făcut modificările cerute pentru depunerea şi ultimelor trei cereri de finanţare, astfel încât, la începutul lunii iunie şi acestea vor fi depuse spre aprobare la Autoritatea de Management.
„Primele două cereri sunt deja trimise la Bucureşti, avem şi confirmarea pe această temă, pentru semnarea contractelor. La celelalte trei, în ultima şedinţă a Consiliului Local Timişoara au fost făcute nişte modificări ale bugetelor, legate de modificarea limitelor unor cheltuieli neprevăzute pe care noi în primă instanţă nu le-am pus, pentru că nu am considerat că pot să existe cheltuieli neprevăzute. Ni s-a cerut să fie incluse în buget. Ele toate au fost finalizate ca aprobare în ultima şedinţă a Consiliului Local Timişoara, iar în momentul de faţă semnăm contractele adiţionale cu asociaţiile de proprietari pe care trebuie să le depunem până în 30 mai. Deci aceasta este ultima fază pentru celelalte trei cereri de finanţare. Asociaţiile de proprietari trebuie să îşi asume alături de noi un procent din aceste cheltuieli neprevăzute. Actele adiţionale, multe dintre ele, le-am primit de la asociaţiile de proprietari, celelalte sunt pe drum. O să se finalizeze procesul undeva în jurul datei de 1-2 iunie. Astea sunt ultimele acte care se mai depun la dosar pentru finalizarea contractării”, a afirmat Dan Diaconu.
Acesta susţine că este convins că anul acesta toate cele 50 de blocuri incluse până acum în program vor fi reabilitate termic, deoarece timpul de execuţie al lucrărilor nu este mare.
„Eu sunt convins că pentru primele două cereri de finanţare este vorba de câteva săptămâni pentru semnarea contractelor de finanţare. Odată ce contractul de finanţare este semnat, se întocmesc documentele pentru licitaţie şi se dă drumul. În mod normal blocurile vor fi finalizate anul acesta, pentru că termenul de execuţie pentru fiecare dintre ele nu este foarte mare”, a concluzionat Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!