Primăria Timișoara are, de mai bine de trei ani, un nou program de sprijin a privaților care doresc să își reabiliteze clădirile istorice deținute. Acesta, însă, nu a prea avut efecte. Nu direct, cel puțin.
Potrivit reprezentanților municipalității, până în acest moment, Compartimentul Reabilitare Clădiri Istorice are în evaluare trei dosare pentru imobile situate pe str. Ep. A. Pacha, Constantin Titel Petrescu și pe bulevardul 16 Decembrie 1989.
Ar fi fost, în schimb, destule ședințe de consiliere. Numai în 2024, până la această dată, au fost 70: 57 de ședințe de consiliere pentru 42 de imobile incluse în lista prioritară de intervenție a programului și 13 de ședințe de consiliere pentru 13 de imobile care fac parte din zona protejată și din zona de protecție a monumentelor istorice, dar care nu sunt incluse în lista prioritară de intervenție a programului.
Dacă nu cu primăria, măcar pe cont propriu. Facilități fiscale și supraimpozitare
Câțiva proprietari au luat în mâini proprii reabilitarea clădirilor pe care le dețin și doar au cerut aplicarea facilităților fiscale. Mai exact, excepția de la plata impozitului. În 2024, până la 31 martie, data limită, au fost depuse 13 solicitări ale unor proprietari care în 2023 și-a renovat clădirile în care locuiesc. Dintre aceștia, însă, doar opt au îndeplinit condițiile.
Pe de altă parte, strategia primăriei prevede și măsuri punitive pentru proprietari. Și aici avem numere cu trei cifre, atât în privința procentajelor cu care au fost majorate impozitele anumitor proprietari – 300, 400 sau 500% -, cât și a numărului de proprietari pedepsiți.
Mai exact, anul trecut, Poliția Locală a evaluat în teren 554 de clădiri, dintr-un total de 936 de clădiri clasate. Pentru 167 de clădiri (cu 1.821 de proprietari) s-au formulat fișe de evaluare și s-au trimis somații. Dintre acestea, pentru 151 de clădiri (1.466 proprietari) procedura a fost aplicată integral, adică somațiile au ajuns în posesia tuturor proprietarilor din imobil. În final, au fost 111 clădiri (979 de proprietari) pentru care s-au emis hotărâri de consiliu local de majorare a impozitului pe clădire începând cu anul fiscal 2024. Supraimpozitarea continuă și în acest an.
„În prima jumătate a anului, au fost evaluate alte 311 clădiri în vederea supraimpozitării începând cu anul fiscal 2025. E vorba de clădiri neîngrijite, degradate sau unde sunt lucrări în execuție și/sau îngrijite/reabilitate, din Fabric, Iosefin, Elisabetin și Cetate. În prezent, sunt transmise către proprietari somații cu măsurile ce trebuie luate pentru remedierea degradărilor”, au transmis, pentru Tion, reprezentanții Primăriei Timișoara.
Programul de sprijin, aprobat în iunie 2021 și „îmbunătățit” de mai multe ori
Primăria Timișoara avea un program de sprijin pentru reabilitarea clădirile istorice încă de acum mulți ani. În paralel, funcționa și un program de supraimpozitare. Pentru că până în 2021 niciun proprietar nu reușise să obțină finanțare prin intermediul acestuia, iar proprietarii supraimpozitați reușeau să anuleze HCL-urile în instanță, nou-aleasa administrație Fritz lansase o nouă strategie. Aceasta a fost prezentată în mai 2021, iar o lună mai târziu fusese și aprobată.
Pe partea de sprijin financiar, noul program de sprijin prevedea mai multe tipuri de sprijin. Pe de o parte, primăria putea acorda, sub formă de finanțare rambursabilă, 80% din valoarea lucrărilor eligibile la clădiri monument istoric și clădiri situate în ansambluri istorice, iar restul de 20% putea reprezenta un grant nerambursabil. Pe de altă parte, pentru clădiri situate în ansambluri și situri, putea fi acordată doar formă de finanțare rambursabilă de 50% din valoarea lucrărilor eligibile.
Existau și zone prioritare de intervenție: Piața Victoriei, Cetate, zonele principale Iosefin și Fabric și zonele secundare Iosefin și Fabric. Cea mai mare neclaritate era, însă, legată de forma sub care se dau finanțările: contract de finanțare cu Garanție Imobiliară (ipotecă) pe 10 ani. Lista clădirilor eligibile și alte detalii, precum lucrările considerate eligibile, puteți găsi AICI.
De atunci, regulamentul de sprijin a fost modificat în mai multe rânduri, de obicei doar superficial. Totuși, în aprilie 2023, în urma unei modificări de lege inițiate de senatorul Raoul Trifan, a putut fi crescut gradul de sprijin financiar nerambursabil, până de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, pe lângă care putea fi acordat și un sprijin financiar rambursabil de 70%, cu zero dobândă, care va fi recuperat într-o perioadă de maxim 10 ani. Tot atunci, fusese eliminată și prevederea privind garanția imobiliară.
De clădirile istorice, din octombrie 2021, adică de la reînființarea sa, se ocupă, Biroul reabilitare cartiere istorice.
Trimite articolul
XDegeaba:))
Ar fi interesant să ne spuneți și câți angajați are această direcție, câți șefi are și dacă au fost într-un fel penalizați cei care au avut 0 realizări în 3 ani. În privat zburau de mult.
-
Roxana Iliescu e unul din ei.
Na poftim, proiect initiat de DSF…
Păi dacă impozitul e 300 de lei normal că preferă să dea de 3 ori mai mult decât să investească zeci de mii de euro în reabilitare. Ar trebui crescut impozitul și mai mult pentru zonele centrale, și triplat ăla. Prea își „permit” toți sărăntocii să stea în centru, în clădiri care ne cad în cap tuturor. Trist și absolut rușinos.
-
tie cred ca ti-au cazut cel putin doua daca nu chiar trei cladiri in cap.