De la pregătirea pentru Bacalaureat la ateliere de dezvoltare personală, teste de orientare vocațională și chiar concursuri, programul „UVT pentru elevi” provoacă tinerii din mediul preuniversitar să se gândească la viitor. Activitățile propuse de instituția de învățământ superior din Timișoara răspund multor nevoi existente în școlile românești.
„Proiectul în sine nu este unul pe care nu l-am mai văzut, este unul care s-a mai derulat de-a lungul anilor. Într-adevăr, este o oportunitate foarte bună pentru elevii din anii terminali să beneficieze de o legătură foarte strânsă cu cadrele universitare, pentru a crea și pentru a învăța diferite materii. Mai ales pentru că, pe lângă asta, există și celelalte oportunități, cum ar fi consilierea, testarea, webinariile, concursurile și școala de vară, care, într-adevăr, pot aduce o experiență foarte frumoasă elevilor care vor păși pragul facultății, în curând”, a spus pentru Tion Luca Muntean, președintele Asociației Elevilor din Timiș.
E important ca cele două platforme – cea preuniversitară și cea universitară – să colaboreze. Nu neapărat pentru a-și acoperi lacunele ci, mai degrabă, pentru a crea continuitate pentru elevi.
„Aș începe prin a spune că suntem norocoși că inițiativa este aici, la noi acasă. Adică pot beneficia, în primul rând, elevii din învățământul preuniversitar din județul Timiș. Legat de faptul că paleta de activități pe care Universitatea de Vest o propune înspre mediul preuniversitar, înspre copii, s-a intensificat în acest an, este extraordinar și lucrul acesta. A venit cu proiecte noi, a venit cu activități noi. Au implicat, deopotrivă, cadre didactice și elevii, ceea ce înseamnă că au venit să trezească întâi interesul cadrelor didactice înspre partea de testare a copiilor, în vederea orientării lor în carieră. Am avut activități premergătoare momentului în care s-a dat drumul și elevii au putut să acceseze. N-aș spute neapărat că vine să acopere cumva lacunele care sunt, ci pur și simplu vine în sprijin. Este un parteneriat real. E nevoie de preuniversitar și universitar să-și dea mâna, pentru a-i ajuta până la urmă pe copii și a ajunge la ținta finală – aceea de a integra în societate un adult bine pregătit din punct de vedere al profesiei pe care o urmează”, a spus Aura Danielescu, inspector școlar general.
Este și în interesul instituției de învățământ superior să își atragă viitorii studenți încă din băncile școlii. UVT dorește să vină în sprijinul mediului preuniversitar prin programul de pregătire și consiliere, ca, ulterior, cei mai performanți să aleagă specializările pe care le oferă.
„Preocuparea Universității de Vest din Timișoara pentru a atrage (trebuie să recunoaștem acest lucru) perspectiva elevilor spre UVT este importantă. Este ceea ce își dorește universitatea, prin strategia instituțională, și anume de a aduce nu mai mulți studenți la Universitatea de Vest din Timișoara ci cei mai buni. Ca atare, trebuie să ne creștem încet-încet, studenți. Perspectiva aceasta trebuie să o avem, începând chiar din zona învățământului primar. Și trebuie să recunoaștem acest lucru, prin ceea ce face Universitatea de Vest din Timișoara: dezvoltăm sub o umbrelă și sub un brand la nivel național perspectiva aceasta a UVT-ului pentru elevi”, a declarat Marin Popescu, director al Departamentului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar din UVT.
De azi, tinerii interesați să facă ore de pregătire gratuită pentru Bacalaureat se pot înscrie completând ACEST formular. Orele de pregătire sunt gratuite și acoperă toate materiile care fac obiectul probelor examenului maturității. Participarea este una hibridă, iar perioada de pregătire începe în această sâmbătă.
Pentru alte legături, respectiv pentru diversele webinarii, cursuri de dezvoltare personală, testele vocaționale și de orientare în carieră și chiar informații pentru înscrierea la ediția din acest an a ”West Summer University”, sunt disponibile informații AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!