Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara are în plan, momentan doar pe hârtie, ridicarea unui nou centru medical în curtea spitalului, unul unde să se poată face inclusiv transplanturi pulmonare. Investiția, însă, ar fi de aproximativ 600 de milioane de lei. Totuși, proiectul ar putea primi finanțare prin „Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești”, care pune la dispoziția spitalelor din România peste 13 miliarde de lei, până în 2030.
Până să primească sau nu finanțare, spitalul a propus încheierea unui parteneriat cu Primăria Timișoara, instituția de care și aparține de fapt. Astfel, municipalitatea ar urma să contribuie, din bugetul local, cu 5% din valoarea proiectului. Și așa, asta ar însemna aproximativ 30 de milioane de lei.
Joi, 25 iulie, consilierii locali au aprobat atât depunerea și implementarea proiectului, cât și cheltuielile legate de acesta și acordul de parteneriat cu spitalul.
Investiție estmată la 120 de milioane de euro
Potrivit documentelor anexate proiectului de hotărâre aprobat joi, 25 iulie, clădirea va avea subsol, patru etaje și un etaj retras. Propunerea ar fi ca ea să se realizeze pe latura de sud-vest și să fie legată de corpul aflat deja în construcție, în baza proiectului de extindere a unității, de altfel deja întârziat destul de mult.
Așadar, etajele corpului nou propus acum ar urma să fie împărțite astfel:
- Subsol:
– Sterilizare;
– Depozitare produse farmaceutice;
– Vestiare generale personal medical;
– Adăpost protecție civilă;
– Ateliere de întreținere;
– Spălatorie paturi/cărucioare;
– Depozite materiale medicale;
– Nod de circulație verticală. - Parter:
– Hol general;
– Ambulatoriu;
– Imagistică-CT;
– Internări/Externări;
– Administrație;
– Nod de circulație verticală. - Etaj 1:
– Spitalizare continuă chirurgie toracică – 20 paturi;
– Spitalizare continuă transplant pulmonar – 8 paturi;
– Nod de circulație verticală. - Etaj 2:
– ATI chirurgie toracică – 8 paturi;
– ATI transplant pulmonar – 6 paturi;
– Nod de circulație verticală. - Etaj 3:
– Bloc operator – 4 săli de operație (2 chirurgie toracică, 2 transplant pulmonar);
– Nod de circulație verticală. - Etaj 4:
– Amfiteatru;
– Săli de conferințe;
– Săli de cursuri;
– Vestiare studenți;
– Sală de mese personal;
– Nod de circulație verticală. - Etaj 5 RETRAS TEHNIC:
– Spații tehnice exterioare;
– Nod de circulație verticală.
„Obiectivul general preconizat a fi atins prin realizarea investiției publice este reprezentat de construirea și dezvoltarea unei noi infrastructuri de sănătate prin proiectul «Realizare Centru de Medicină Intervențională și Transplant Pulmonar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș», Timișoara, reprezentând oportunitatea și necesitatea creșterii calității serviciilor medicale în Timișoara. (…)
Din punct de vedere funcțional, noua clădire a fost concepută astfel încât circuitele vizitatorilor și aparținătorilor să nu se intersecteze cu circuitele pacienților spitalizați, nici cu circuitele logistice”, se arată în anexele proiectului de hotărâre.
Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA ar urma să fie 600,5 milioane de lei (120,8 milioane de euro), iar cofinanțarea Primăriei Timișoara, de 5% (6,1 milioane de euro), ar urma să însemne, în aceste condiții, puțin peste 30 de milioane de lei. Parteneriatul propriu-zis dintre primărie și spital este valabil „până la data la care proiectul (…) este implementat, prin îndeplinirea condițiilor privind sustenabilitatea și durabilitatea acestuia, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2031”.
Trimite articolul
XSuper, dar medici competenti pe cand?
-
cam pe cand o sa iasa lumea in strada cand aude tampenii de genul “invatamantul si sanatatea nu sunt o prioritate”. sau cand o sa iasa in strada cand un presedinte ii indeamna sa plece iar pe “cetateni” “sa nu mai faca o drama ca se pleaca”
sau… cand o sa fii tu un medic asa cum ai pretentii de la altii.
medicii sunt ca in orice alta meserie, asa cum e intreaga societatea, unii mai buni, altii mai putin buni…
tu cat de bun esti in meseria ta? dar nu aia de comentac de prostii pe internet, in aia esti genial.