Proiectul transfrontalier este în valoare de 12 milioane de euro, 3,5 milioane de euro revin Spitalului Județean Timișoara (respectiv OncoGen), 2,5 milioane va primi spitalul județean din Reșița și 6 milioane de euro partenerii sârbi. Cu banii primiți de Spitalul Județean din Timișoara, specialiștii de la OncoGen vor cumpăra aparate necesare depistării și tratării personalizate a cancerului.
„Aparatura care va veni va duce diagnosticul la nivel molecular, genetic, și va duce diagnosticul la cele mai avansate baze de date din lume, de unde vom primi o listă cu cele mai bune tratamente. Acest proiect va fi de mare utilitate regiunii, va asigura o creștere netă a calității actului medical în Serbia, Reșița, iar, din punctul nostru de vedere, așa, ușor, ușor, dacă acel Institut de Oncologie mai întârzie mult s-ar putea să avem surpriza că spitalul județean îi va lua locul, prin dotările Oncogen, care, prin acest proiect, aduce OncoGen la cel mai înalt nivel de diagnostic în cancer, pune în practică conceptul de oncologie personalizată, tratament adaptat fiecărui pacient în parte, care are nevoie de chimioterapie, în general. La nivel mondial s-a tras o concluzie: tratamentul adaptat fiecărui pacient crește succesul terapiei. În România și Serbia exista un deficit de diagnostic mult mai mare”, a spus Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen.
Proiectul transfrontalier care aduce 3,5 milioane de euro la Timișoara se întinde pe trei ani, iar OncoGen va achiziționa aparatură pentru un diagnostic și un tratament adecvat fiecărui bolnav. Aparatura care va fi achiziționată de OncoGen prin acest proiect permite diagnosticul la nivel genetic.
„Aparatura pe care o luăm este, în special, aparatură de secvențializare și diagnostic la nivel genetic, de ADN, pentru a dezvolta în Oncogen cel mai puternic centru de diagnostic personalizat și de tratament personalizat din România. Tratamentul nu se realizează în centru, el se realizează în unitățile de profil, noi nu avem paturi aici. Dar noi putem pune diagnosticul la nivel molecular și apoi, având acces la bazele de date cu citostaticele care dau cele mai bune rezultate, care nu dau rezultate, combinațiile cele mai bune din bazele de date de la nivel mondial, la care avem acces contra cost, putem ameliora tratamentul unor categorii de pacienți”, a mai spus Virgil Păunescu.
Pentru a participa la acest proiect, Consiliul Județean Timiș a dat Spitalului Județean Timișoara suma de 2 milioane de euro, sumă care va fi returnată la finalizarea proiectului, când vor veni banii europeni din proiectul transfrontalier.
„Considerăm, atât eu cât și colegii mei, domeniul sănătății un domeniu prioritar, prioritate zero, și vom asigura toată susținerea financiară. Bugetul consiliului județean nu poate sprijini în totalitate proiectele majore. De aceea am mers pe mai multe planuri. Pe lângă bugetul județean am mers și spre sprijin guvernamental și proiectele pe fonduri europene”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Institutul Oncologic este o promisiune veche pentru timișoreni. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, la finalul lunii mai a anului 2017, că viitorul Institut Regional Oncolgic al Timișoarei, care se va construi pe Calea Torontalului, pe locul ruinei a ceea ce cândva urma să fie spitalul municipal, este într-un blocaj. Ministerul Sănătății a alocat în acest an zece milioane de lei pentru lucrări la acest viitor institut. Se așteaptă o rezoluție de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!