Primarul Nicolae Robu îi anunța recent pe proprietari că vor fi obligați să-și asigure imobilele aflate în stare de degradare cu plasă de protecție, amenințând cu amenzi maxime date de Poliția Locală. Robu spunea că a cerut Direcției de Urbanism să pregătească un proiect de hotărâre în acest sens, astfel încât proprietarii de clădiri degradate să-și pună plase pe imobile în termen de 15 zile de când Poliția Locală îi notifică.
„Remarcați că foarte multe clădiri din zona centrală a orașului prezintă insecuritate pentru trecători. Am cerut Direcției de Urbanism să genereze un proiect de hotărâre prin care să obligăm toți proprietarii de clădiri în stare proastă, care prezinte insecuritate, să pună plasă de securitate în termen de 15 zile de la momentul în care Poliția Locală îi notifică în acest sens. Cine nu se conformează, va fi sancționat cu amenda maximă permisă de lege. Unii sunt inconștienți, cum poți pune în pericol viața oamenilor lăsând clădirea în starea de degradare în care ea se află”, explica în urmă cu două săptămâni primarul Nicolae Robu.
Funcționarii din primărie s-au conformat și au pregătit un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor din Timișoara.
Astfel, hotărârea se completează cu două paragrafe, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
„La Secțiunea I, art. 1, lit. b, se introduc literele b1 și b2 cu următorul conținut:
«b1) să asigure împrejmuirea numai cu plasă de protecție la clădirile a căror elemente de fațadă sau acoperiș prezintă riscul de desprindere. În cazul clădirilor din categoriile monumentelor istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate, proprietarii vor obține avizul Comisiei de Monumente. De asemenea, proprietarii clădirilor vor asigura întreținerea corespunzătoare a plaselor de protecție.
b2) în maximum 15 zile de la constatare, proprietarii imobilelor au obligația conformării măsurilor dispuse prin Procesul verbal de constatare, în caz contrar, se vor aplica prevederile prezentului regulament»”, se arată în proiectul de hotărâre.
Aceleași paragrafe vor deveni valabile și pentru persoanele fizice, asociațiile de locatari/proprietari, la Secțiunea II, art. 2, lit. c, cu literele c1 și c2 din HCL vechi.
Potrivit hotărârii din 2007, amenzile sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoane juridice. Este foarte probabil ca acestea să fie crescute, fie la propunerea Executivului Primăriei, fie la propunerea consilierilor locali. Rămâne de văzut ce decizie vor lua aleșii locali la următoarea ședință de consiliu.
În septembrie 2018, primarul Timișoarei anunța că îi va obliga pe proprietarii de clădiri să întindă pe imobile plasă de protecție pe care să imprime poza fațadei, până la reabilitarea imobilului. Nu a găsit însă un cadru legal.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/proprietarii-de-cladiri-istorice-obligati-sa-puna-plasa-de-protectie-cu-fatada-imobilului-pe-ea-ultima-idee-a-lui-robu/2107842
Citiți principiile noastre de moderare aici!