Este vorba despre un proiect pilot în România, inspirat după modelul american. În ultimele șase luni, personalul medical din Clinica de Neurochirurgie, în colaborare cu specialiștii Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă au derulat proiectul pilot de Terapie Intensivă Mobilă la Timișoara. Echipa are rolul de a acorda asistență medicală și supraveghere pe secție pacienților care au suferit intervenții chirurgicale și care sunt în saloane, părăsind secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Proiectul va fi extins și în alte secții ale spitalului și au fost deja discuții cu ministrul Sănătății pentru a crea astfel de echipe și la nivel național.
„Prezentăm rezultatele din primele șase luni de implementare, în premieră în România, în Spitalul Județean din Timișoara, a unui proiect de practică medicală pe care l-am preluat din sistemul medical american. Am fost invitați într-un spital din Massachusetts de doctor Corina Filip, o absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, și acolo am cunoscut ceea ce în SUA se numește CRT (Critical Response Team) și pe care noi în românește l-am botezat Terapie Intensivă Mobilă. Acest proiect constă în implicarea unei echipe de personal ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), medic, rezident și asistentă, în îngrijirea pacienților complecși în afara secției ATI, atunci când ei ajung în secțiile respective. În proiectul pilot care s-a desfășurat în secția de Neurochirurgie, toți pacienții neurochirurgicali, care sunt pacienți gravi de obicei, după ce au trecut de faza critică în Terapie Intensivă și au ajuns în Neurochirurgie necesită o îngrijire complexă. Și atunci noi, cu colegii de la ATI, colaborând cu colegii din secția de Neurochirurgie, am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi știm lucruri specifice profesiei noastre, în ceea ce privește perfuzia, tratamentul cu electroliți, diverse aspecte. Această colaborare are ca scop să mențină pacientul într-o stare bună și să intervenim în timp util”, a spus doctorul Dorel Săndesc, inițiatorul proiectul.
După șase luni, numărul stopurilor cardiorespiratorii pe secția de Neurochirurgie comparativ cu precedentele șase luni a scăzut cu peste 50 la sută. Doctorii de la ATI fiind prezenți acolo su sesizat tendința pacientului de a se agrava și au intervenit.
„Sunt rezultate cu totul și totul deosebite. Un proiect care înseamnă îmbunătățirea stilului de lucru poate face diferența. Am propus spitalului, și conducerea a aprobat, demararea unui program de dotare a acestor secții. Noi considerăm ca unul-două saloane să aibă echipamente pentru acești pacienți. Am demarat programul, s-au solicitat fonduri Ministerului Sănătății, am avut o discuție cu doamna ministru, i-am prezentat acest proiect și este interesată de ideea extinderii sale la nivel național. Sunt primii pași. Datorită acestui proiect, câțiva oameni au supraviețuit, au fost salvați”, a mai spus Săndesc.
Vor beneficia de aceste echipamente pentru acțiunea echipei de Terapie Intensivă secțiile de chirugie, de oncologie și altele, din Spitalul Județean Timișoara. Secțiile vor fi dotate cu monitor pentru monitorizarea funcțiilor vitale, injectomat, un defibrilator și alte aparate necesare.
„Este nevoie de o astfel de echipă în România, în special pentru a atenua trecerea de pe Terapie Intensivă pe celelalte secții, unde avem nevoie de personal și echipamente. Echipa este formată dintr-un medic rezident, o asistentă și un medic specialist. Medicul rezident va merge în fiecare zi pe secția de Neurochirurgie și împreună cu medicii va evalua situația pacienților. În fișă asistentele vor trece toate informațiile, monitorizarea semnelor vitale, recoltarea de date. Avem un program unde avem toți pacienții, diagnosticul, statusul la externare”, a spus Daiana Toma, medic rezident.
La prezentarea proiectului personalului medical au participat și partenerii nord-americani de la North Shore Salem Medical Center, Massachusetts, și doctorul Horia Pleș, șeful Clinicii de Neurochirurgie.
Trimite articolul
XDumnezeu sa va binecuvânteze și sa va dea putere sa ajutați oamenii suferinzi !
Oamenii mor pe capete datorita infectiilor din spitalul judetean. Eliminati in primul rand aceste bacterii.
Intrii in spital cu ceva si pleci cu altceva.
Serios? Mergeti intr-o tara dezvoltata si laudativa cu chestia asta. Stiti ce o sa se intampla? Or sa nu spuna ca suntem cu un pas in fata indiei si ca ne mai trebuie 50 de ani ca sa ajungem la minimul de normalitate.