Proiectul inițiat de cele două unități sanitare și medicii de familie are drept scop identificarea pacienților cu cancer. Cadrele medicale spun că în fiecare oră moare câte un român din cauza cancerului bronhopulmonar. De multe ori, diagnosticul este pus prea târziu. Pandemia a redus și mai mult posibilitatea punerii din timp a acestui diagnostic.
„Noi suntem dornici să fim parteneri cu medicii de familie. De regulă, medicii de familie sunt cei care suspicionează un cancer, care trimit pacienții la investigații mai amănunțite. Ei sunt cei care preiau acești pacienți de la noi, ulterior, după ce au efectuat tratamentul, și tot ei sunt cei care îi vor gestiona în bună măsură. Ei sunt cei care asigură implementarea unor programe de screening în teritoriu. Sunt foarte multe conexiuni între noi, oncologii, și ei, medicii de familie, și, evident, o colaborare strânsă între oncologie și medicii de familie este benefică pentru toată lumea”, explică Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.
Pandemia din zona oncologiei
Medicii implicați în proiect spun că adevărata pandemie este reprezentată de cazurile de cancer. De aceea, ei susțin colaborarea între medicii de familie, medicii pneumologi, radioterapeuți și cei care sunt specializați în stabilirea diagnosticului și a tratamentului în cazul cancerului de plămân. Astfel, pacientul poate avea șanse în plus. În cazul cancerului bronhopulmonar, această colaborare poate ajuta în diagnosticarea pacientului, întrucât este un cancer agresiv și poate evolua rapid spre metastazare și deces, dacă nu este depistat și tratat din timp.
„Din păcate, țara noastră, sistemul medical românesc nu încurajează aceste programe de screening, ba chiar foarte rar se întâmplă să marșăm pe aceste programe. De obicei, în România se fac programe curative. Și ceea ce reușim noi să facem la ora actuală este ca pacientul să vină să se trateze de o boală, nu să facă prevenția unei boli, așa numita profilaxie primară și secundară. Ori noi încercăm să punem accentul pe medicina primară la ora actuală, să ne transformam dintr-o profesie pasivă într-una proactivă, în care să încercăm să depistăm la timp aceste cazuri de cancer bronhopulmonar”, dr. Mihai Iacob, președintele Societății de Medicină de Familie din Timiș.
Prima întâlnire dintre reprezentanții celor două spitale cu medicii de familie s-a concretizat într-un simpozion științific organizat online în care au fost discutate și evidențiate importanța rolului pe care medicul de familie îl are în diagnosticarea cancerului pulmonar. De asemenea, s-a discutat despre terapiile existente, dar și progresele tehnicilor de diagnostic.
Cancerul este boala care provoacă printre cele mai multe decese la nivel mondial, anual: aproape 10 milioane de oameni mor de cancer. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în următorii zece ani numărul de cazuri s-ar putea dubla. Raportat la numărul de noi cazuri și decesele provocate de cancer sunt semnificative. Conform medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, cele mai frecvente cancere la femei sunt cele de sân, colorectal, de col uterin și de plămân. În cazul bărbaților, pe primul loc este cancerul de plămân, urmat de cel de prostată, colorectal, vezică urinară și cel de stomac.
În România, anual se înregistrează în jur de 100.000 de cazuri noi. La sfârșitul lunii ianuarie, România a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. Acesta cuprinde 11 direcții de acțiune în lupta împotriva bolii, printre care se numără realizarea unui registru național de cancer funcțional, o actualizare periodică a ghidurilor de practică și a protocoalelor terapeutice, standardizarea traseului pacientului, medicina personalizată și înființarea de tumor board-uri (comisii complexe de specialiști pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului). Însă membrii Inițiativei 2035 Fără Tutun au constatat că Planul Național de Combatere a Cancerului „nu conține nici măcar una” dintre măsurile recomandate de către Comisia Europeană sau OMS.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!