Organizația Salvați Copiii România deschide patru noi centre de pregătire ante-preșcolară, preșcolară și școlară în județele Constanța și Timiș, prin proiectul „Și eu vreau la școală!”. Prin acest proiect se urmărește prevenirea și reducerea abandonului școlar timpuriu în rândul copiilor/tinerilor din grupuri vulnerabile din orașele Timișoara, Constanța și Mangalia: copii din comunități defavorizate, copii romi, copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, copii din familii cu statut socio-economic scăzut.
„Copiii din medii defavorizate nu beneficiază de acces egal în sistemul naţional de educaţie, cauzele fiind multiple și corelate: condiţiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educație al părinților, lipsa stimulării timpurii prin frecventarea grădiniței, existenţa unui grad mare de discriminare şi marginalizare. Un rol foarte important le revine specialiștilor care lucrează cu acești copii și care pot interveni primii în situația în care văd semnele riscului abandonului școlar”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.
Salvați Copiii va constitui un grup de lucru, împreună cu specialiștii din domeniul educației și protecției copilului, prin care să dezvolte un mecanism de identificare a riscului de abandon școlar care să fie ulterior aplicat în școli.
Peste 10.000 de persoane vor primi informații despre importanța educației timpurii, 447 de copii de etnie romă vor fi integrați educațional, reprezentând 54% din totalul beneficiarilor; 256 de copii de vârsta ante-preșcolară (2-3 ani) și preșcolară (3-5 ani) vor beneficia de un program educațional integrat; 479 de copii de vârsta școlară din învățământul primar și gimnazial vor beneficia de sprijin educațional și material prin programe de tip Școală după Școală; 90 de copii și tineri care nu au finalizat educația obligatorie vor beneficia de sprijin educațional și material în vederea absolvirii programelor de tip A Doua Șansă; 1.800 de copii vor fi integrați în programul de prevenire a abandonului școlar și vor participa la activități de informare cu privire la importanța educației; 300 de părinți/reprezentanți ai copiilor vor beneficia de activități de educație parentală; 112 persoane din sistemul educațional, personal didactic și personal de sprijin vor beneficia de formare în domeniul managementului clasei de elevi.
Programul va avea loc la Școala Gimnazială nr. 1 Timișoara și Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Timișoara.
Valoarea totală a proiectului este de 7.660.002,73 lei. Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.
Numai în anul școlar 2015/2016, conform Institutului Național de Statistică (INS), 30.504 de copii din ciclul primar și gimnazial au părăsit școala, în vreme ce alți 26.722 au abandonat în timpul liceul sau profesionala. Datele oficiale arată că aproape jumătate dintre copiii din România (49%) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.
În ceea ce privește educația preșcolară, din totalul copiilor care participă la acest tip de educație, proporția copiilor romi (cu vârsta între 4 ani și vârsta școlarității) este in scădere semnificativă: de la 46% în 2011 la 38% în 2016, iar la nivelul copiilor de vârstă școlară, există aceeași scădere a gradului de cuprindere a copiilor romi: de la 81% la 78%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!