Spaţiul Hidrografic Banat va beneficia, prin intermediul proiectului Watman, de monitorizarea barajelor, dar şi de două centre de intervenţie, unul în Timişoara şi altul la Reşiţa. Barajele vor fi monitorizate 24 de ore din 24 şi vor fi prevăzute cu sirene.
„Vom avea două centre de intervenţie rapidă, unul în Timişoara şi unul în Caraş-Severin. Prin acest proiect va creşte gradul de siguranţă al acumulărilor de ape şi o să mărim gradul de intervenţie la poluările accidentale şi la inundaţii. Obiectvul proiectului Watman este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţelor dezastrelor naturale ce afectează populaţia”, a declarat Luci Ervin, directorul ABAB Timişoara.
Proiectul Watman are o valoare de 63 milioane de euro la nivel naţional, fonduri europene POS Mediu, iar Banatului îi sunt alocate 3.3 milioane de lei. Riscul producerii fenomenelor hidrologice extreme va fi diminuat cu 7% în urma implementării acestui proiect. În anul 2013 s-a semnat contractul de finanţare a proiectului, un an mai târziu contractul de furnizare cu durabilitate de un an, iar la finalul lunii iulie 2015 proiectul se va finaliza.
Prima direcţie a proiectului este mărirea gradului de siguranţă a construcţiei hidrotehnice – montarea unor staţii automate la acumulări, staţii automate pentru măsurarea parametrilor specifici activităţii ABAB. A doua linie este realizarea unor centre de intervenţie rapidă – pentru a îmbunătăţi capacitatea de reacţie. Se vor realiza două centre de intervenţie rapidă coordonate de către ABA Banat.
„Vom monitoriza staţiile 24 de ore din 24, informaţiile vor veni în timp real atât la dispeceratul nostru cât şi la cel naţional. În apărarea împotriva inundaţiilor se vor folosi acele diguri gonflabile – diguri care au în interiorul lor apă – <apă contra apă>. În cadrul proiectului se vor instala şi staţii automate pentru staţiile hidrometice, venind în plus cu staţii automate pentru măsurarea parametriilor unui baraj. Avem pentru Surduc senzori care măsoară presiunea interstiţială din corpul barajului. Vor fi montate şase staţii automate pentru măsurarea precipitaţiilor solide şi lichide, măsoară în mod automat stratul de zăpadă, putând calcula echivalentul în apă. Majoritatea acestor staţii sunt la o altitudine de peste 600 de metri, unde avem strat de zăpadă cel puţin şase luni pe an”, spune ing. Gabriel Muntean, responsabil implementare proiect.
În Timişoara şi Reşiţa vor fi două centre de intervenţie rapidă, care vor fi dotate chiar şi cu materiale de intervenţie în caz de poluări accidentale: diguri gonflabile, maşini de umplut saci, pontoane cu motor, palplanşe metalice, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru măsurare viteză şi debit. Unul dintre centre este la Pădurea Verde, în Timişoara, iar altul la Reşiţa. Centrele vor fi operaţionale după 31 iulie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!