Scandalul a pornit după ce ministrul Mediului a aflat că ARPM Timişoara a eliberat acord de mediu pentru o exploatare minieră ce va ocupa 456 hectare în zona localităţii Certej şi presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu – cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu -, precum şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. După prelucrare, reziduurile, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare. Proiectul propus la Certej de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold este asemănător celui de la Roşia Montană.
Marţi, ministrul Mediului a declarat că va ataca eliberarea acordului de mediu în instanţă, deoarece înainte de semnarea acestuia conducerea ARPM Timişoara nu a parcurs toţi paşii legali.
“Astăzi facem un pas absolut necesar pentru repararea unei ilegalităţi şi pentru sancţionarea unui gest incorect şi iresponsabil. Vorbim, de fapt, de prelungirea acestui tip de comportament iresponsabil al celor de la PDL, care considerau, la guvernare, că pot dispune aşa cum doresc de această imensă valoare a resurselor minerale şi naturale ale României, faţă de care noi, actuala guvernare avem o altfel de abordare”, a spus Rovana Plumb.
De celalaltă parte, directorul ARPM Timişoara, Gabriela Lambrino, se consideră nevinovată şi susţine că Ministerul Mediului era informat despre acest proiect. Mai mult, în cei cinci ani care s-au scurs de când compania minieră şi-a exprimat intenţia de a deschide exploatarea de la Certej au fost organizate mai multe dezbateri publice, anunţate în presă, inclusiv în Ungaria şi Serbia, la unele dintre acestea participând şi fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely.
„Considerăm că din punct de vedere al competenţei nu suntem şi nu putem fi declaraţi iresponsabili sau în ilegalitate deoarece nu numai actele normative, ci şi Ministerul Mediului ne-a atribuit această competenţă”, a spus Lambrino.
Ea a precizat că acest acord este doar un prim pas, compania care doreşte să deschidă această exploatare trebuind să obţină şi alte avize, printre care şi o Hotărâre de Guvern care să îi permită să defrişeze circa 10 hectare de pădure.
Citiți principiile noastre de moderare aici!