În cadrul lansării conceptului centru de cercetare în ingineria datelor, inteligență artificială și sisteme inteligente au participat peste 40 de companii, lideri mondiali și regionali în domeniile: automotive, software, inteligență artificială și telecom.
„Noul centru de cercetare își propune dezvoltarea de programe de cercetare aplicată în ingineria datelor, inteligență artificială și sisteme inteligente care să susțină evoluțiile teoretice și tehnologice ale următorilor ani și să răspundă provocărilor societale generând crearea de noi afaceri, servicii și locuri de muncă”, transmit reprezentanții Universității Politehnica Timișoara.
Centrul de cercetare se bazează în special pe resursa umană din cadrul Universității Politehnica Timișoara: studenți în domeniile de cercetare ale UPT, din cadrul facultăților de profil electric, doctoranzi în stagiu, conducători de doctorat și masteranzi ai programelor de Machine Learning, Cloud Computing&IOT (Internet of Things), Securitate Cibernetică și Ingineria Datelor ale Politehnicii. Centrul va fi deschis și pentru cercetările din celelalte universități din Timișoara, din întreaga țară și din străinătate.
„Prin acest centru ne propunem o schimbare de paradigmă de la transferul tehnologic pasiv la cel proactiv, sprijinit de o mai bună înțelegere a nevoilor regionale ale industriei. Ne propunem pentru început promovarea excelenței în educație și cercetare în Inteligența artificială, Cloud computing, Securitate cibernetică și Robotică și control inteligent.
Prin facilitarea colaborărilor interdisciplinare în cadrul facultăților și împreună cu partenerii industriali și guvernamentali, ne propunem să depășim limitele cercetării în aceste domenii, să educăm experții din generația următoare, să dezvoltăm și să aplicăm tehnologii pentru creștere economică și pentru a aborda provocările societale, de la asistența medicală la mobilitate sau planificarea orașului”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Centrul va avea peste 5000 de mp de spații de cercetare, laboratoare, iar pentru început se investesc 19 milioane de euro pentru echipamente necesare. Programul va aplica și pentru finanțare prin POR 2021-2027.
Trimite articolul
XVise alaturi de ganduri si vorbe frumoase! In timp se pot implini,!
Majoritatea banilor respectivi vor merge in buzananerele pileleo/rudelor/prietenilor celor care vor coordona proiectul.
Nici unul, dar absolut nici un inginer ca capabilitati in domeniu nu va fu admis in proiect, nu o sa aibe loc de pile si relatii!
Promisiuni care vor sa acopere Afacerea Tramvaielor Importate din Turcia. Minciuni, in esenta!
Deci se poate si la noi…daca intradevar se doreste
Bine ca macar UPT mai tine steagul sus
Mult succes
Se poate aplica prin acel por ce nu e de actualitate?