Alin Nica, președintele CJ Timiș, a declarat, miercuri, că instituția pe care o conduce va finanța proiectul cu aproximativ 800.000 de lei prin intermediul Spitalului Județean. Vor mai fi implicați parteneri care se vor ocupa de citirea senzorilor.
„Nu discutăm doar de ambrozie, care are cea mai devastatoare acțiune asupra sistemului imunitar, dar avem și tot felul de alte polenuri, praful din materiale de construcții, praful care rezultă din colectarea mecanizată a cerealelor. Acest sistem va depista inclusiv mutațiile pe care această plantă dăunătoare le poate avea”, a afirmat Alin Nica.
Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean din Timișoara, este convins că proiectul medical va influența politicile locale și că vor fi luate măsuri curative și preventive.
Prof. univ. dr. Alin Cosmin Popescu, rector al Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a atras atenția că schimbările climatice din ultimii ani au ajutat ambrozia să crească la peste 700 de metri altitudine.
Carmen Panaitescu-Bunu, medic primar alergolog și președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, a spus că alergiile sunt o problemă a secolului XXI și că unul din patru cetățeni are o alergie.
„Acest sistem este util pentru că în orice lucru trebuie să știi dușmanul. Dușmanul, pentru cei alergici, este alergenul din aer, în situația noastră. Acești alergeni există în mod spontan în aer, este vorba la începutul primăverii de polenul diverșilor arbori. Încet-încet va începe polenul de graminee, care în mai-iunie face la fel de mulți pacienți să sufere, iar în august-septembrie începe polenul de ambrozie despre care acum 15 ani nu se știa nimic. Peste toate acestea sunt diversele tipuri de mucegaiuri care și ele sunt extrem de impactante asupra calității vieții și pot duce la astm. Deci de la rinită alergică se merge la astm, la crize pe care nu și le poate explica pacientul.
Pentru pacient este important să știe la ce se expune în momentul în care începe să crească alergenul la care se știe sensibilizat pentru că va începe să se trateze înainte de a fi foarte afectat, de asemeni, pentru cei care nu sunt alergici – să fie avizați de maximum de prezență a diverselor aero alergene, ca să se ferească pentru că există riscul ca în ani să dezvolte alergie, iar pentru noi ca medici este important să știm care alergeni este cauza simptomelor unui pacient care este în fața noastră.
Pot să vă spun că în urmă cu 15 ani când nu se știa despre ambrozie aproape nimic, pacienții cu simptomele acelea severe de tip rino-conjunctivită și astm erau tratați cu antibiotice, crezând că sunt cu o mare infecție, ori nu a fost adevărat”, a declarat medicul.
Carmen Panaitescu-Bunu, medic primar alergolog și președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, a mai precizat că a cunoaște ceea ce este în aer e important pentru cei alergici, pentru cei care riscă să devină alergici, dar și pentru medici, pentru a ști să își trateze pacienții corespunzător.
Senzori care vor detecta mai multe tipuri de alergeni
„Proiectul pe care vrem să îl facem are un impact direct în viața cetățeanului, nu doar a celor care suferă deja de alergii, cei care au simptome vizibile, dar mai ales a celor care sunt sensibili și nu știu că pot avea o astfel de afecțiune. Sistemul e simplu: e compus din trei senzori care colectează datele legate de alergeni, tipul, care e planta care îl generează, mărimea, pot să recunoască inclusiv semințele de la fiecare plantă și așa detectează ce tip de alergen este, pe o rază de 30 kiometri în jurul Timișoarei. Practic, vom putea să creăm un sistem de alarmare și prevenire pentru toți cetățenii situați în această rază, care să le fie util pentru a-și lua tratamentul sau a-și planifica concediile, astfel încât să fie cât mai puțin expuși la acest stimul care le creează suferință”, a declarat Alin Nica.
Președintele CJT a mai precizat că este vorba despre un sistem care va ajuta foarte mult medicii ca în acel interval de aproximativ două săptămâni în care corpul luptă prin sistemul imunitar cu acești alergeni care atacă organismul, îl expune la atac, să prescrie un tratament care să prelungească perioada în care corpul face față acestor atacuri, urmând ca dacă perioada se prelungește, omul să poată să își planifice o plecare în concediu sau să nu iasă din casă la momentele de vârf din timpul zilei la care alergenii sunt prezenți.
„Ceea ce nu avem în momentul de față este chiar această informație: când sunt alergenii prezenți, în ce intervale, care e perioada de maxim, care e intensitatea prezenței acestor alergeni în atmosferă, iar Timișoara, mă bucur că din acest punct de vedere va fi din nou în avangarda orașelor din România, chiar primul, care va avea un astfel de sistem de alarmare și pe care dorim să îl scalăm, să îl multiplicăm la nivel național. Dorim chiar să facem un parteneriat și să introducem inclusiv în RO-Alert, un parteneriat cu DSU, acele vârfuri de alergeni, așa cum există și în alte țări europene și dorim să extindem sistemul la întreg județul în anii următori. Și în același timp să fie baza pentru cercetări ulterioare. Dorim să generăm un sistem în anii următori care să detecteze și sursa acestor alergeni, astfel încât, conform Legii 62/1998, să și arătăm prefecturii și autorităților locale care pot să dea amenzi ce proprietar nu își îngrijește terenul și are ambrozie pe el sau ce instituție nu își face treaba, inclusiv CJ dacă drumurile județene sunt năpădite de astfel de buruieni”, a mai precizat liderul administrației județene.
Potrivit lui Alin Nica, sistemul va avea ca interfață pentru cetățean fie o aplicație pe mobil pe care fiecare va putea să o descarce, fie cetățeanul va putea consulta pagina de internet unde vor fi postate aceste date într-un format care poate fi ușor de înțeles de către oameni.
Trimite articolul
XStramosii nostri aveau probleme de genul asta ?
Ati devenit o generatie de plastic, va petreceti viata in mall, cafenele,, restaurante, si cand dati cu nasul de natura sinteti varza, imunitate zero.
Iesiti si voi in natura in varf de munte, ati pierdut contactul cu mediul inconjurator
-
mda, sa stii ca si #stamacasa si purtatul mastii chiar si in masinile proprii isi au partea de contributie
-
Obligat, inca de pe vremea tribului tau din pestera.
-
-
@Nacho Libre Stramosii tai din 7 copii mureau 5 inainte sa ajunga la 18 ani. Putini barbati prindeau 40 de ani. Deci nu apuca sa se dezvolte alergia
Din pacate cei care nu sunt alergici la polen sau ambrozie nu ar trebui sa isi dea cu parerea.
Imunitatea de care scrie cineva, fata de polen sau ambrozie, nu se poate dobândi si nu au nici o vina cei care sufera de alergie. Dureaza cam toata viata.
Cei care nu pot trai normal cateva luni pe an din cauza polenului sau ambroziei poate vor fi preveniti, dar tratamentele amelioreaza atat de putin simptomele incat doar o evadare intr-un aer plin de aerosoli marini i-ar ajuta cu adevarat. Pe intreaga perioada de primavara-vara.
Posibil sa faca asta ?
Nu prea.
Ar fi minunat sa vorbim daca stim despre ce ne spunem parerea
-
Imunoterapia de desensibilizare la alergeni se practica de o suta de ani, “imunitatea” la alergeni se poate dobindi iar cei care sufera de alergie au vina de a nu se expune repetat si controlat la alergen.
Asta mai lipsea să urle ro-alertul în miez de noapte că e polen în atmosferă. Generație de carton cu imunitate zero, ieșiri în natură zero și care vara stau baricadați în mașină cu AC-ul pornit la maxim.
-
Eu am crescut la sat pana in anul 2000 (deci timp de 18 ani).
Sunt hiperalergic la cain si alergic la toate tipurile de polen, deci mai usor cu pianul pe scari.
In ’95 doctorul mi-a spus ca am sinusita si ca am racit (in iulie) si m-a pus la tratament cu aerosoli pt siusita. oamenii faceau misto de mine ca “doar desteptii racesc vara” si ca eram tot timupl racit din primavara pana in toamna. Pana m-a consultat un alergolog prin 2005. deci lasati preconceptiile deoparte in domeniile in care nu va pricepeti.-
“Sunt hiperalergic la cain[i]”?
-