Consillieri municipali din aproape toate partidele s-au aliat şi vor cere, în şedinţa de marţi, redeschiderea Parcului Copiilor, până cel târziu în luna iunie a acestui an. Proiectul consilierilor Traian Stoia, Petru Ehegartner, Radu Ţoancă, Ovidiu Ciuhandu, Romaniţa Jumanca şi Mihai Ritivoiu este considerat imposibil de pus în aplicare de executivul Primăriei Timişoara, deoarece până la acea dată nu se poate realiza licitaţia pentru desemnarea firmei care va administra acest parc şi nici reabilitarea acestuia, lucrările, potrivit proiectului tehnic, urmând să dureze cel puţin 11 luni.
Primăria dă zece hectare de teren în zona centrală pentru parcări subterane
Un alt proiect controversat ce se află pe ordinea de zi a consilierilor municipali se referă la acordarea, prin atribuire directă, unei firme americane, a zece hectare de teren, situate în zona centrală a Timişoarei pentru construcţia a trei parcări publice subterane. Edilii Timişoarei susţin că au invitat le negocieri şase firme, însă doar compania americană Walco Monceau Group Inc. a rămas în cursă şi a promis că va investi 30 de milioane de euro pentru construcţia a trei parcări subterane. Investiţia ar urma să fie făcută împreună cu ADP, societatea care administrează sistemul Telpark, însă, edilii susţin că posesorii de tichete şi abonamente de parcare nu vor plăti mai puţin pentru staţionarea în aceste parcări subterane.
Clădire de 1,5 milioane de euro la zoo
De asemenea, printre proiectele aflate pe ordinea de zi se află şi cel referitor la actualizarea devizului unei clădiri “educaţionale multifuncţionale” la Grădina Zoologică din Timişoara. Proiect aflat pe lista de investiţii de investiţii a Primăriei Timişoara încă din anul 2007, acestei clădiri i-a crescut valoarea de la an la an. Iniţial, costurile clădirii au fost stabilite printr-un studiu de fezabilitate la 3,3 milioane de lei (aproximativ 925.000 de euro la valoarea de atunci), proiectul fiind aprobat în şedinţa Consiliului Local Timişoara din luna octombrie 2007. După doi ani, conducerea Primăriei Timişoara a venit cu o valoare actualizată a clădirii, costurile ridicării acesteia ajungând la peste 6 milioane de lei (1,43 de milioane de euro). Motivul oficial invocat de edili pentru majorarea de preţ era conformarea „cu prevederile din Ordinului nr. 1798/19.11.2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu”. Iată că am ajuns şi în 2011 şi nu s-a turnat nici fundaţia clădirii educaţionale multifunctionale de la Grădina Zoologică din Timişoara. În schimb, consilierii municipali sunt rugaţi de conducerea Primăriei Timişoara să aprobe o nouă actualizare de preţ, cu cota de TVA de 24 la sută, costurile investiţiei ajungând acum la 6,275 de milioane de lei (aproape 1,5 milioane de euro). Trei sferturi din această sumă va fi suportată de Ministerul Mediului.
Pasaj subteran în Complexul Studenţesc
Un alt proiect care va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării oraşului şi care se va afla în atenţia consilierilor municipali se referă la reabilitarea podului Michelangelo şi construcţia unui pasaj subteran ce va lega bulevardele Vasile Pârvan şi Corneliu Coposu. Investiţia este evaluată la aproape 70 de milioane de lei, municipalitatea încercând să acceseze fonduri europene pentru acest proiect. Totuşi, bugetul local va suporta, iniţial, aproape jumătate din această sumă.
Demolare sau renovare?
Un ultim proiect important aflat pe ordinea de zi a consilierilor municipali se referă la demolarea sau renovarea tuturor imobilelor din oraş care s-au transformat în ruine, deşi situaţia lor juridică este clară. Este vorba despre imobilele care au proprietari legali, dar sunt părăsite, în stadiu de ruină sau în curs de dezafectare. Proiectul iniţiat de consilierii Traian Stoia, Radu Ţoancă, Romanița Jumanca și Mihai Ritivoiu – de la PSD -, Petru Ehegartner, de la PNL, și Ovidiu Ciuhandu, PDL, nu este pe placul conducerii Primăriei Timişoara, care, la fel ca în cazul Parcului Copiilor, consideră că acesta este imposibil de pus în aplicare.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!