Consilierii liberali au exprimat, încă de marţi, reticenţa în a vota două proiecte majore pentru oraş, în condiţiile în care nu a fost organizată în prealabil o dezbatere publică. Este vorba despre accesarea unui împrumut de 50 de milioane de euro pentru reînoirea parcului de tramvaie din oraş şi modernizarea depoului, precum şi de un proiect ce prevedea prelungirea cu un an a termenului de căutare a unui investitor interesat să construiască mai multe parcări subterane în municipiu.
„Ce se spune în materialul consilierilor (PNL –n.r.), din păcate, nu este adevărat. Nu vom depăşi un grad de îndatorare de 20 la sută. Noi am avut o strategie foarte clară. Din 2005 am început înnoirea parcului de autovehicule. (…) Cu tot respectul şi regretul, ştiu că se apropie campania electorală, mi se pare incorect să îi privăm pe timişoreni de a avea un parc de tramvaie innoit, în condiţiile în care actualul parc este învechit în proporţie de 60 de la sută”, a afirmat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.
La rândul lui, secretarul municipaliăţii timişorene, Ioan Cojocari, a afirmat că, din punct de vedere legal, cele două proiecte pot fi aprobate fără dezbatere publică.
„Grupul de consilieri al PNL nu este împotriva acestor proiecte. Nu am cerut retragerea de pe ordinea de zi, aceasta fiind o consecinţă a primei noastre cereri, şi anume organizarea unei dezbateri publice. Nu am primit nici informarea privind oportunitatea de creditare. Îmi pare rău să constat că nici nu aţi citit, domnule primar, cererea noastră. Noi nu am spus că se va trece plafonul de îndatorare, ci că se va apropia de plafonul maxim de îndatorare. Noi nu am cerut nimic altceva decât organizarea unei dezbateri publice şi discutarea proiectului în următorul plen”, a afirmat consilierul PNL Ciprian Jichici.
În ceea ce priveşte al doilea proiect, el a susţinut că nu vede ca acesta să aibă şansă se reuşită, indiferent ce termen se dă ADP pentru găsirea unui investitor interesat să construiască parcări subterane.
„Al doilea proiect nu are nicio şansă de reuşită. A prelungi acest termen cu de două ori termenul iniţial necesită, considerăm noi, cel puţin o dezbatere. Sistemul actual de parcare nu dă rezultate, de aceea am cerut o dezbatere poate găsim o soluţie mai bună”, a mai spus Jichici.
Consilierii liberali au rămas însă singuri în plen, atât actualii aliaţi la nivel naţional, social-democraţii, cât şi foştii aliaţi, democrat-liberalii, luând partea executivului. Astfel, cu doar trei abţineri, cele două proiecte au trecut de votul în plen.
La finalul şedinţei, directorul ADP, Liviu Barbu, a afirmat că în acest moment mai există trei investitori interesaţi de construcţia de parcări subterane în Timişoara şi cu care se poartă negocieri în acest moment.
În cadrul aceleiaşi şedinţe festive, consilierii au mai aprobat construcţia unui Centru social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost, în valoare de aproape un milion de euro, din fonduri europene, deşi mai multe asociaţii de locatari din vecinătatea viitorului centru şi-au exprimat dezaprobrea.
”Acolo vor veni persoane absolut normale, unele cu studii superioare, care şi-au pierdut locuinţa. Sunt oameni normali cărora trebuie să le întindem o mână de ajutor”, a dat asigurări viceprimarul Adrian Orza.
Intersecţiile din Timişoara, monitorizate cu camere video
Un alt proiect important votat de consilieri se referă la managementul traficului prin realizarea unei reţele de camere video care să supravegheze intersecţiile din Timişoara, valoarea acestui fiind de peste 10 milioane de euro. Şi acest proiect se va realiza prin accesarea de fonduri europene.
Un alt proiect, introdus în ultimul minut pe ordinea de zi a şedinţei de plen şi care a fost redactat chiar în timpul şedinţei se referă la preluarea din nou în administraţie de către municipalitate a Sălii Capitol, în care funcţionează Filarmonica Banatul. Proiectul era necesar să fie aprobat după ce Guvernul a dat asigurări că nu se va atinge de această sală.
Consilierii municipali l-au mai mandatat pe primarul Gheorghe Ciuhandu să semneze documentele de licitaţie pentru găsirea unui operator la deponeul ecologic de la Ghizela şi au mai aprobat modificarea unui proiect din fonduri europene pentru reabilitarea Centrului de Zi pentru Copii cu Dizabilităţi „Podul Lung”, după ce devizul a crescut cu… un ban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!