Cele două proiecte întârzie să înceapă din cauza problemelor apărute la licitaţii.
Sistemul de supraveghere pentru creşterea siguranţei, prevenirea şi reducerea infracţionalităţii şi criminalităţii în Timişoara prevede instalarea unui număr de 94 de camere video în mai multe spaţii publice din oraş. Vorbim despre un proiect în valoare de aproape 4 milioane de lei.
„A fost postat pe SEAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) şi dat jos pentru că au fost foarte multe cereri de clarificare. S-a preferat să se dea jos, să se facă intervenţii în caietul de sarcini şi apoi să se reposteze”, a
explicat primarul Nicolae Robu.
Un alt proiect al primăriei care prevede, printre altele, instalarea de camere pe străzile oraşului este cel de trafic management şi supraveghere video, în valoare de 43,7 milioane de lei. În acest caz nu s-a finalizat încă licitaţia, chiar dacă vorbim despre un proiect despre care autorităţile locale vorbesc deja de câţiva ani. „Licitaţia este în derulare, e postat pe SEAP, în 5 decembrie se deschid ofertele”, a anunţat Robu.
Probleme au fost şi la licitaţia pentru proiectul privind „Modernizarea staţiilor de transport public intermodal la nivelul polului de creştere Timişoara’’, care prevede realizarea unei reţele de 25 de staţii de închiriere a bicicletelor în regim self-service, dotarea cu 300 de biciclete, lucrări de amenajare a intersecţiilor şi de piste pentru biciclişti, precum şi construcţia/ modernizarea unui număr de 11 staţii de transport public în comun. În acest caz este vorba de un proiect de 7,5 milioane de lei, dar timişorenii vor mai avea de aşteptat până la implementare.
„Din păcate, şi această licitaţie a fost anulată, am retras-o de pe SEAP tot din cauza acestor motive. După părerea celor care le-au făcut, aceste caiete de sarcini au fost bine făcute, dar întotdeauna la licitaţii există o competiţie acerbă pentru câştigarea lor – interese economice – şi atunci firmele se agaţă de orice şi pretind că e vorba de neclarităţi. A fost preferabil, decât să ne lungim foarte mult cu a răspunde la nesfârşit la cereri de clarificare, să retragem caietul de sarcini, să facem modificări văzând cum pun firmele problema şi să repostăm”, a mai afirmat Robu.
Edilul dă asigurări că licitaţiile organizate de municipalitate sunt „ultracorecte” şi „ultracinstite”. „Se respectă cadrul competiţional şi câştigă cel mai bun. Nu avem nicio problema cu asta. Cel mai bun înseamnă cel mai ieftin, cuantificat foarte clar, prin prisma unor criterii instituite fără ambiguităţi”, a conchis Robu.
Foarte mult s-au lungit procedurile de achiziţie publică şi la proiectul privind reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric. În cele din urmă, recent a fost semnat contractul cu firma câştigătoare, Romprest, o societate bucureşteană cunoscută îndeosebi pentru activitatea desfăşurată în domeniul salubrităţii. În acest caz, primarul a vorbit despre riscul să se piardă o parte din banii europeni dacă proiectul nu va putea fi finalizat la timp, dar ulterior a anunţat că s-a convenit cu firma care se ocupă de lucrare ca termenul de execuţie să fie scurtat puţin, astfel încât proiectul să poată fi dus la bun sfârşit până în iulie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!