Proiectul bugetului de stat pe 2013 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, iar cei care au avut curiozitatea să-l studieze au putut constata că marile obiective ale Timişoarei au fost ignorate şi de Guvernul USL Ponta. Şi asta, în condiţiile în care, chiar la începutul acestui an, primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, cerea parlamentarilor de Timiş să sprijine proiectele majore ale oraşului. Mai ales că avem peste 20 de aleşi trimişi la Bucureşti, iar USL a câştigat detaşat alegerile parlamentare în judeţul Timiş. Reprezentanţii administraţiei locale le-au prezentat parlamentarilor, în ianuarie, o listă cuprinzând 15 proiecte majore pentru municipiul Timişoara.
„Noi ne dorim ca un număr cât mai mare din proiectele noastre să beneficieze de susţinere financiară din fonduri de la bugetul de stat pentru că această întâlnire a fost iniţiată în contextul pregătirii proiectului de lege a bugetului. Suntem conştienţi că de peste tot din ţară apar multe proiecte, că nu se beneficiază, la nivelul Guvernului, de resurse nelimitate, însă credem că Timişoara şi judeţul Timiş merită susţinere (…) S-a rămas în urmă cu atâtea lucruri în Timişoara”, declara, la vremea respectivă, primarul Nicolae Robu.
Cap de listă era realizarea celorlalte două tronsoane ale şoselei de centură a Timişoarei, iar pe listă mai apăreau extinderea corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, reabilitarea Gării de Nord, finalizarea construcţiei spitalului de pe Calea Torontalului – Institutul Regional de Oncologie, realizarea unui campus şcolar pentru Liceul Nikolaus Lenau pe strada Oituz şi a unui bazin olimpic de înot pe bulevardul Iosif Bulbuca, realizarea unui nou racord la autostrada Arad – Timişoara, lărgirea pasajelor CF de pe străzile Circumvalaţiunii – Jiul şi Popa Şapcă, reabilitarea Sinagogii Cetate, construirea unei săli polivalente cu 14.000 de locuri care să poată găzdui Campionatul European de Baschet Feminin în 2015 şi chiar a unui nou penitenciar, în afara oraşului, programe naţionale de finanţare pentru reabilitarea imobilelor istorice şi a clădirilor publice.
Pentru ce primeşte bani Timişoara
Cu ce proiecte apar Timişoara şi judeţul Timiş în proiectul de buget pe 2013?
În buget este prevăzută suma de 1.000.000 de lei, la Ministerul Culturii, pentru finanţarea Ansamblului Memorialul Revoluţiei, în bugetul ministerului Apărării apare suma de 357.000 de lei pentru construirea unui lift exterior la Spitalul Militar, la Ministerul Educaţiei sunt prevăzuţi 500.000 de lei pentru proiectarea unei noi clădiri la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, tot USAMVB va beneficia de 1.800.000 de lei pentru un centru de practică, pentru noua sală polivalentă a Universităţii Politehnica din zona Stadionului „Dan Păltinişanu” este prevăzută suma de 4.000.000 de lei în 2013, urmând să mai fie alocaţi 3.500.000 de lei în 2014 şi 4.260.000 de lei în 2015, tot Politehnica va primi 3.000.000 de lei pentru un Centru de documentare, formare continuă şi transfer tehnologic, iar Universitatea de Vest va primi anul acesta 3.000.000 de lei pentru spaţii de cazare.
Oficialii Ministerului Transporturilor şi-au stabilit priorităţile strategice pe termen mediu şi în perspectiva anilor 2014-2016. Printre acestea apar, generic, şi modernizarea şi dezvoltarea aeroporturilor de interes naţional strategic, şi Aeroportul „Traian Vuia” Timişoara, realizarea „a cel puţin un centru intermodal principal (Iaşi) şi pregătirea pentru execuţie a încă patru (Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Braşov)”, construcţia autostrăzii Arad-Timişoara şi finanţarea unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea liniei feroviare Caransebeş-Timişoara-Arad.
Printre priorităţile Ministerului Justiţiei pe 2013 se numără şi creşterea capacităţii Penitenciarului Timişoara cu 100 de locuri.
Pentru realizarea Institutului Oncologic de pe Calea Torontalului nu sunt prevăzuţi bani expres în 2013, dar oficialii Ministerului Sănătăţii… nu au uitat de acest obiectiv, fiind amintit la capitolul „Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii unităţilor sanitare”.
„În cadrul acestei componente s-a urmărit finalizarea obiectivelor de investiţii în continuare, astfel încât în programul de investiţii pe anul 2013 la acestă categorie de investiţii se regăseşte nominalizat doar un singur astfel de obiectiv de investiţii: „Refuncţionalizare imobil Spital Clinic de Urgente cu 300 de paturi Iaşi, în curs de execuţie, pentru amenajarea Instiutului Regional de Oncologie 300 paturi Iaşi, judeţul Iaşi”, a cărui finalizare este prevăzută pentru anul 2013. (…) Pe lângă Centrele regionale Cluj-Napoca, Bucureşti şi în perspectiva anului 2013 Iaşi, în priorităţile investiţionale se regăseşte şi realizarea Institutului Regional de Oncologie Timişoara. În realizarea acestui obiectiv, în anul 2012 s-au prevăzut fonduri în suma de 850 mii lei şi s-au realizat studiul de prefezabilitate şi fezabilitate necesare promovării şi aprobării obiectivului de investiţii „Institutul Regional de Oncologie Timişoara”. În perspectiva anilor 2013 – 2016, pentru acest obiectiv nou de investiţii, după aprobarea acestuia potrivit competentelor de aprobare, va fi necesară asigurarea fondurilor pentru derularea şi finalizarea acestuia”, se arată în proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii.
Parlamentarii puterii îşi pun speranţele în rectificări
Parlamentarii USL speră ca proiectele Timişoarei să fie totuşi finanţate ulterior prin ordonanţe de Guvern şi rectificări de buget. De cealaltă parte, parlamentarii opoziţiei sunt pesimişti. Ei au depus 15 amendamente la proiectul de buget, care prevedeau exact finanţarea proiectelor majore ale municipiului, însă, rând pe rând, acestea au fost respinse.
Deputatul PSD Sorin Grindeanu, al cărui principal obiectiv în campanie era construirea unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii, susţine că a primit asigurări de la premier că vor fi prevăzuţi bani pentru această investiţie.
„Proiectul şi studiul de fezabilitate, din care va rezulta de câţi bani este nevoie pentru acest obiectiv, vor fi finalizate în luna februarie. Este ilegal să fie prevăzuţi în buget bani pentru acest obiectiv înainte de a se cunoaşte suma care este necesară. Premierul Victor Ponta mi-a promis că se va găsi finanţare pentru Spitalul de Copii în momentul în care vor fi finalizate proiectul şi studiul de fezabilitate”, a declarat Grindeanu.
La rândul lui, senatorul PNL Ben-Oni Ardelean a declarat că previziunea pentru 2013 arată o creştere economică, ceea ce înseamnă că în următoarele luni vor fi prevăzuţi bani pentru proiectele Timişoarei.
„Discuţiile de până acum s-au axat pe Spitalul de Copii şi Centrul Intermodal (n.r. – realizarea unui Centru Intermodal de Transport la Remetea Mare). Acestea vor primi finanţare prin ordonanţe şi rectificări de buget. Însă, atunci când s-a întocmit proiectul de buget s-a decis să se aloce fonduri doar pentru proiectele de investiţii începute şi aflate în execuţie”, a afirmat şi Ben-Oni Ardelean.
De cealaltă parte, parlamentarii opoziţiei susţin că niciunul dintre amendamentele pe care le-au depus ei, care prevedeau exact finanţarea marilor proiecte ale Timişoarei, nu au fost acceptate.
„Din păcate, astăzi (n.r. – marţi), toate amendamentele pe care le-a depus grupul parlamentar PDL au fost respinse. Nu a fost acceptat niciun amendament. Acestea se refereau la continuarea centurii, proiectul pe care USL a marşat în campanie legat de Spitalul de Copii, la coborârea de pe autostradă, la clădirile istorice. Din cele 15 propuneri discutate la întâlnirea parlamentarilor cu reprezentanţii Primăriei Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş nu a fost aprobat niciunul. Culmea este că niciunul din parlamentarii USL de Timişoara nu a făcut niciun fel de propunere”, a declarat deputatul PDL de Timişoara Cornel Sămărtinean.
Mai mult, acesta nu crede că vreunul dintre proiectele majore ale Timişoarei îşi va găsi finanţare în acest an. El a dat ca exemplu proiectul de reabilitare a Gării de Nord, care nu a primi niciun ban, însă Ministerul Transporturilor a prevăzut bani pentru renovarea altor 27 de gări din România.
„Sunt destul de pesimist. Eu m-am bătut pentru Gara din Timişoara. Pentru acest proiect nu s-au găsit bani. Însă s-au găsit pentru reabilitarea altor 27 de gări din România, printre care cele din Slobozia, Caracal, Alexandria… Iar Timişoara este lăsată de izbelişte”, a concluzionat Sămărtinean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!