În ciuda faptului că are potențial, in momentul de față regiunea de frontieră dintre România și Serbia nu constituie o destinație turistică deoarece această zonă nu are o imagine bine conturată și lipsesc cu desavârșire activitățile de marketing turistic specifice. Proiectul se concentrează pe potențialul comun și intenționează să abordeze chestiuni cum ar fi conexiunile dintre cele două tări, România și Serbia, facilitând o mai bună comunicare si cooperare între membrii comunităților de pe ambele părți ale graniței. Regiunea abundă in varietăți de situri naturale si culturale, construcții moștenite, peisaje, monumente religioase, clădiri și așezări tradiționale, situri istorice si arheologice. Serviciile de asistență turistică sunt în mare măsură sub potentialul zonei și între entitățile implicate în turism, parteneriatul și inițiativele de cooperare sunt deficitare, lipsesc pachetele turistice comune.
Proiectul Banat touristic cycling route connection (RORS-379) propune o soluție inovatoare pentru creșterea potențialului turistic ca urmare a atracțiilor naturale, și a ofertei culturale din regiunea de graniță și combină într-un mod unic două abordări diferite:
– în primul rând propune un traseu pentru biciclete inclus în rețeaua de ciclism euro velo Timișoara-Zrenjanin, care îi va atrage pe aceia care preferă să circule în aer liber.
Aceasta este și componenta de mediu a proiectului care promovează și un stil de viață sănătos.
– în al doilea rând va fi creat un traseu tematic care va combina toate elementele, moștenirile naturale, istorice si culturale de pe traseu, oferind astfel un pachet turistic complet celor care vor ajunge în regiune.
OBIECTIVUL PRINCIPAL al proiectului este creșterea cererii pentru această regiune turistică transfrontalieră prin dezvoltarea unui pachet tematic de trasee pentru ciclism și pentru activități comune de branding si marketing. Traseele tematice, actorii turistici integrați și elementele de marketing ar putea contribui la creșterea atractivității regiunii pentru turiști.
Pentru a atinge obiectivele și rezultatele definite se va trata teritoriul transfrontalier ca o zonă coerentă, integrată.
Multe repere, situri si atracții sunt legate între ele, abordarea integrată este necesară pentru a dezvolta o imagine comună a turismului, pentru a crea o rețea de succes pentru actorii din regiune. Crearea unui pachet de servicii turistice pentru ciclism, eco, etno, gastro, cultural și de agrement va încuraja și utilizarea durabilă a atracțiilor turistice din regiune.
Acest traseu turistic de ciclism este elementul comun care va permite cumularea potențialului turistic major din zonă.
Concret se dorește:
– formarea unei zone de recreere și a unei stații de închiriere de biciclete în Otelec și în Senta,
– elaborarea unui studiu comun despre traseul de biciclete pe cinci componente: ecologie, folclor, cultură, gastronomie si agrement,
– se intenționează realizarea unei baze de date comune despre potențialii furnizori de servicii turistice din zonă,
– desfășurarea de cursuri de formare profesională și marketing pentru grupurile țintă,
– elaborarea și implementarea sistemului de management al calității,
– totodată se impune crearea unei mărci și a unei imagini specifice pentru fiecare rută tematică de ciclism,
– elaborarea unei aplicații pentru traseul de cicloturism, conceperea și implementarea unei strategii de marketing care să includă materiale de promovare și panouri de promovare turistică.
(2051)
Citiți principiile noastre de moderare aici!