Alesul USR Aida Szilagyi încearcă pentru a doua oară să-și convingă colegii din Consiliul Local Timioșoara să interzică paiele, paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic la acțiunile primăriei și la cele avizate de primărie. Un proiect de hotărâre pe această temă a apărut în luna iulie și prevedea că „începând cu 1 decembrie 2021 nu se vor mai utiliza produse din plastic de unică folosinţă în cadrul evenimentelor de orice natură (…) pentru care este necesar avizul Primăriei Municipiului Timişoara sau a acţiunilor (…) pe care aceasta şi instituţiile subordonate, respectiv societăţile aflate în subordinea CL al Municipiului Timişoara le organizează şi desfăşoară”.
Consilierul local USR vrea să se folosească doar materiale reutilizabile şi/sau biodegradabile și să-i oblige pe organizatorii de evenimente să depună, în scris, „o informare referitoare la produsele reutilizabile sau biodegradabile care vor fi utilizate (…) cu evidenţierea cantităţii şi a materialului din care au fost confecţionate acestea”. Verificările se fac de către Poliția Locală.
Proiectul a ajuns pe mesele consilierilor locali la sfârșitul lunii septembrie. Aleșii au discutat vreme bună pe marginea acestuia, dar n-au ajuns la nicio concluzie, așa că l-au picat la vot. Inițiatoarea a promis imediat după ședința de consiliu local că „este proiectul meu care va reveni pe ordinea de zi la următoarea ședință de consiliu local” și le-a transmis colegilor consilieri că „propunerea va include sancțiuni, așa cum vă doriți”.
Propunerea Aidei Szilagyi revine în atenția aleșilor locali, dar nu sunt modificări. Cel mai probabil ea a pregătit amendamente.
Până una alta, conform Directivei SUP (Single Use Plastic) 2019/904, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE, până la 3 iulie 2021. Directiva se referă la produse pentru care există alternative, cum ar fi tacâmurile, bețișoarele de bumbac, farfuriile, paiele, paletele pentru cafea, bastoanele pentru baloane și unele produse din polistiren expandat, adică recipiente pentru alimente și băuturi și toate produsele din plastic oxo-degradabil.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAlesul USR Aida Szilagyi încearcă pentru a doua oară să interzică paiele, paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic la acțiunile primăriei Oare dece nu santeti asa de insitenta si la conducerea USR din primarie sa ia in discutie in ceasul al 12 o “PROBLEMA MINORA”ca incalzirea locuintelor,gradinitelor,scolilor si a spitalelor din oras.Aveti dreptate aveti probleme majore cei din USR,porumbei din piata operei,paharele de plastic,tunelul lumini si mai stiu eu ce bazacoveni de ale voastre.Ca orasul arata ca o halda de gunoi,tot orasul numai transee ,lucrari incepute si care se vor finaliza cand da domnul,proiecte pe bani europeni pentru dezvoltarea orasului astea toate sant”PROBLEME MINORE”
-
Corect,bine punctat.
-
Stii matale vorba aia din Biblie: faceti-le pe cele mari si pe cele mici nu le lasati nefacute. Se impinge cat se poate si la problema cu incalzirea. Aia insa nu inseamna sa lasi orice altceva mort.
Pe santiere chiar se lucreaza, oricat ti-ar place matale sa vezi doar raul. Stiu sigur pt. ca e unul ditamai chiar la mine-n zona. Numa’ atat ca peste noapte nu se face nimic.
Oricum cu pandemia asta nu se vor mai tine evenimente in spatiul public de ce atata dorinta de a adopta un HCL pe tema asta ? sau hai sa facem HCL- uri doar sa fie la numar si sa ne afirmam in cat mai multa prostie, oricum raman peturile din plastic …..care tot pe jos vor fi aruncate oricum nu e o noutate MC DONALDS deja foloseste pahare din material biodegradabil, aparatle de cafea au astfel de pahare
-
Daaaa, hai sa nu mai facem nimic… Sa lăsăm totul să meargă și să vedem din nou ce poate sa se întâmple. Romunakis cognito deficcitaris
Fix in pandemie s-au gasit astia sa interzica recipientele de unica folosinta. Nu zic, la un moment dat trebuie facut dar chiar asta arde acum? Mai bine s-ar ocupa de urgentele actuale, de vreun spital, nu de ambalajele de plastic. Cateva luni in plus sau in minus nu schimba nimic din punct de vedere ecologic. Asta daca nu au ei deja firme prietene gata sa inlocuiasca plasticul cu altceva si atunci da, conteaza momentul ca se vede in profit si sunt destui care mai vor vile pe Eneas…