Proiectul „Public Art” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență fiind cofinanțat de Primăria Biled.
Programul include „Școala Public Art”, o serie de ateliere pentru elevi, structurate sub forma unor ore remediale și o școală de vară în care studiul se îmbină cu activitățile cultural-artistice. Beneficiarii sunt copiii cu abilități înalte, rezultate școlare bune, dar și copiii care provin din familii dezavantajate sau mediu socio-economic scăzut. În Biled vor avea loc 64 de ateliere în locații diferite: parc, școală, căminul cultural, bibliotecă, centrul pentru tineret, în funcție de specificul activității.
De asemenea, un alt concept este „Caravana Public Art” prin care arta ajunge în viața copiilor, trecând pragul localității într-o caravană. Vor fi organizate 100 de activități precum: întâlniri cu artiști, muzicieni, ilustratori, scriitori, ateliere de teatru, dans, muzică, activități dedicate cunoașterii și promovării patrimoniului cultural etc. Caravana va ajunge în satele și comunele Biled, Pesac, Satchinez, Izvin, Fibiș, Șandra, Cenad, Comloșu Mare, Comloșu Mic, Bencecu de Jos, Bencecu de Sus, Sânandrei, Crai Nou etc, dar și în orașele Gătaia, Jimbolia și Sânnicolau Mare.
Ultima componentă a inițiativei este „Public Art pentru profesori”. Este vorba despre patru programe de formare dedicate cadrelor didactice ce vor fi implementate în Gătaia, Pesac, Comloșu Mare și Biled. Activitățile de formare se vor axa pe dezvoltarea unor competențe cheie ale copiilor, folosind arta, știința și lectura ca traseu de parcurs pentru atingerea obiectivelor.
„Prin seria de activități pentru elevi și cadre didactice urmărim facilitarea accesului la educație de calitate copiilor din mediul rural, defavorizat sau vulnerabil și oferirea unor soluții concrete elevilor și cadrelor didactice pentru realizarea acestui scop la nivelul județului Timiș. De asemenea, ne propunem ca prin impactul acestui proiect să crească motivația pentru învățare în rândul elevilor și să sprijinim instituțiile pentru a preveni abandonul școlar prin crearea unor experiențe educaționale pozitive”, a declarat Oana Grimacovschi, coordonator al proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!