Potrivit documentelor aprobate de consilierii locali, valoarea totală a proiectului este de 171 de milioane de lei (34,4 milioane de euro), inclusiv TVA, însă valoarea totală eligibilă ar fi de 74,6 milioane de lei. Astfel, primăriei îi rămâne să găsească 98 de milioane de lei (19,7 milioane de euro): 96,5 milioane reprezentând valoarea neeligibilă și 1,5 milioane de lei reprezentând cofinanțarea de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Contractul de finanțare ar putea fi semnat „până la Crăciun”. Urmează lansarea licitației pentru execuția lucrărilor, iar un constructor ar putea fi găsit „undeva în prima parte a anului viitor”. Termenele au fost asumate de viceprimarul Ruben Lațcău.
Costul foarte mare pe care trebuie să îl suporte primăria
De altfel, și singura întrebare din timpul discuțiilor a fost legată tocmai de valoarea foarte mare pe care trebuie să o suporte primăria. Intervenția i-a aparținut liberalului Dan Diaconu. Acesta a primit răspuns de la Lațcău.
„Sunt două motive pentru care contul este foarte mare. Primul motiv este că, fără o consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a introdus o limită foarte mică pentru aceste proiecte de regenerare urbană, limita fiind de 12,5 milioane de euro, adică o sumă de 60 de milioane de lei. Dat fiind modul în care au crescut prețurile în construcții în ultimii cinci ani, această sumă este extrem de mică, care nu permite reabilitarea nici măcar a unei suprafețe de jumătate din zona de intervenție din Traian, darămite întreaga zonă de interveție. De aici e prima problemă cu diferența mare dintre deviz și parte eligibilă.
A doua problemă majoră este că, iarăși, fără consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a decis ca cheltuielile ce țin de utilitățile subterane să fie neeligibile. În mod evident, nu putem, într-un astfel de proiect, unde intervenim într-o zonă istorică, spargem toate străzile, coborâm la cota -2, nu putem să intervenim și să nu schimbăm macaze de tramvai, guri, gaz, apă, canal și așa mai departe”, a explicat edilul.
Acesta a dat și un exemplu: rețelele de utilități aeriene. O astfel de situație ar fi cea a conductelor de gaz de pe strada Titel Petrescu.
Soluția: „un împrumut de la BERD sau de la BEI”
Cofinanțarea cu care trebuie să vină primăria ar putea fi asigurată la un partener mai vechi al municipalității, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), sau de la un altul asemănător, BEI (Banca Europeană de Investiții).
„Decizia noastră a fost să introducem în acest proiect toate lucrurile care sunt necesare ca un astfel de proiect să le aibă, ca să nu fim în situația ca în cinci ani să spargem, că s-a defectat o rețea. O parte, undeva la 40%, 50% de fapt, va fi acoperită de fondurile europene, iar diferența, cel mai probabil, va fi contractată de către Primăria Timișoara printr-un împrumut de la BERD sau de la BEI. Avem discuții cu amândoi parteneri, un împrumut care probabil va avea o dobândă de 1% sau sub 1%. Raportat la costul inflației, vom da mai puțini bani decât luăm, în realitate. Deci și partea de cofinanțare este deja asigurată și discutată cu acești parteneri”, a spus Lațcău.
În acest mod se va proceda și în cazul regenerării din Piața Mocioni – pentru care în octombrie a fost primit ultimul aviz necesar documentației tehnice – și „la toate regenerările” a mai punctat Lațcău.
Detalii despre proiect
În proiect sunt incluse patru piețe și 15 străzi adiacente. În total, este vorba despre 60.000 de metri pătrați, mai exact: bulevardul 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Mikloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi și Piața Petru Rareș.
„Piața Traian și Piața Romanilor (lângă Catedrala Millenium) vor deveni parțial pietonale, pe unele străzi mașinile vor avea acces limitat pentru a reda spațiul copiilor, pietonilor și bicicliștilor, dar vor fi create și locuri de parcare în plus.
De asemenea, Primăria va transforma zona din fața Sinagogii din Fabric în piațetă, va integra scuarul din Piața Corneliu Mikloși într-un parc cu spații de relaxare și socializare, va transforma Piața Petru Rareș în spațiu pentru copii și familii, cu loc de joacă și mini-piață cu condiții de comercializare moderne.
Totodată, un spațiu nou va fi piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se va continua pe strada Costache Negruzzi și va completa spațiile verzi existente cu un parc lung. Suprafața de spațiu verde va crește de la 6.000 mp la 9.500 mp.
Primăria va programa lucrările etapizat, astfel încât impactul asupra locuitorilor să fie cât mai redus”, anunțau reprezentanții municipalității.
Vă amintim, studiul de fezabilitate pentru regenerarea zonei este gata încă din octombrie 2023. Documentația respectivă a fost întocmită, pentru 1,3 milioane de lei, fără TVA, de Planwerk Arhitectura și Urbanism SRL – firma care a lucrat la PUG-ul Timișoarei încă din vremea lui Ciuhandu și până anul trecut – și de Prodeco Arhitectura și Inginerie. Au fost mai multe întâlniri cu cetățenii, primele având loc în toamna anului 2022.
În ianuarie, primarul Dominic Fritz insista că lucrările ar trebui să înceapă anul acesta. În luna mai, consilierii locali aprobaseră un proiect de primă înscriere a 14 terenuri din zonă, aferente unor străzi, iar în iulie a mai urmat înscrierea unei străzi, lucru prezentat ca ultimul pas înainte de accesarea banilor europeni.
Spre finalul lunii septembrie, Primăria Timișoara a depus la ADR Vest și cererea de finanțare a proiectului prin Programul Regional (PR) Vest 2021 – 2027. Momentan, cererea este încă în evaluare.
Trimite articolul
Xiara regenereaza ceva zevzecii astia?
idei comunistoide – “sa regeneram” pe banii altora
-
Adica e mai bine cu bani de la bugetul local? Care pot fi folositi in alta parte? Banii ieuropeni nu sunt buni ca nu se pot fura!
Ideile comuniste erau exact asa: sa facem doar din fonduri proprii, si am vazut unde s-a ajuns!
Am inteles de ceva vreme ce doriti sa faceti , problema este cand incepeti ?????