Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, cotat ca fiind un simbol pentru „o Românie modernă și europeană”, a avut până acum un drum anevoios. Despre înființarea sa se vorbește de mulți ani, însă au fost probleme cu fondurile sau cu găsirea unui proiectant.
Deși Ministerul Culturii avea încă din 2019 spațiul unde va fi amenajat muzeul – clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății – abia în luna noiembrie a acestui an a găsit un proiectant. Astfel, proiectul tehnic al acestui obiectiv, care apare și în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va fi întocmit de o firmă din București care lucrează cu doi subcontractanți.
În PNRR se specifică că „o Românie modernă și europeană nu poate să se dezvolte drept decât dacă generațiile viitoare sunt conștiente de ororile trecutului, de aceea, pentru prima oară într-un program guvernamental sunt incluse muzeele memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, Memorialul Revoluției Decembrie 1989/Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat, Memorialul Victimelor din Sighetul Marmației”.
Iată că acum vine și o veste bună pentru Muzeul Revoluției: propunerea legislativă depusă în Parlament la finalul anului 2022 a trecut de votul Senatului și urmează să ajungă în forul decizional din Camera Deputaților.
„Cum spuneam și în iarnă, România și Timișoara merită un Muzeu care nu doar să amintească despre ce a însemnat Revoluţia din decembrie ‘89, dar care să şi conştientizeze importanţa libertăţii, dreptăţii, adevărului şi democraţiei în stat. România are nevoie de unitate! E timpul să lucrăm împreună pe toate palierele! Va fi bine!
Dumnezeu să binecuvânteze poporul român!”, a transmis deputatul de Timiș Ben Oni Ardelean, implicat încă de la început în acest proiect.
Pe aceeași temă:
În sfârșit! Se lucrează la proiectarea Muzeului Național al Revoluției de la Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!