La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost lansat în dezbatere publică un proiect pentru o nouă Lege a Asociaţiilor de Proprietari. Un proiect întocmit fără consultarea organizaţiilor de specialitate, spune Petru Olariu, şeful FALT.
„Acest proiect a fost lansat fără consultarea noastră. Ei spun că au discutat cu noi, dar de fapt ei au fost prezenţi doar la discuţia pe care noi am avut-o la grupurile parlamentare în legătură cu convenţiile civile şi relaţia cu asociaţiile. Ei acolo au anunţat că au un proiect pentru lege, dar nu l-au prezentat. Şi cam atât a fost discuţia. Acum am găsit totuşi ceva deschidere, au acceptat să discute, vedem ceva deschidere la ei. Este foarte mult de lucrat, ei au spus că deja a fost lansat în dezbatere publică şi nu mai poate fi retras”, am aflat de la Petru Olariu.
Actualul proiect este considerat total neinspirat de reprezentantul FALT.
„Sunt acolo aberaţii multe. După părerea mea acest proiect este, în acest moment, o bătaie de joc. Există o grămadă de amenzi, multe total deplasate. Noi trebuie să lucrăm mult să eliminăm o grămadă de astfel de amenzi. De exemplu, nu poţi să amendezi un preşedinte de asociaţie de proprietari spunând că nu îşi face treaba. Nici la parlamentari sau eu ştiu la mai cine, reprezentant al autorităţii, nu poţi amenda. Nu e bun, îl schimbi, la fel e şi cu voturile, îl schimbi pentru că o faptă, nu că nu ai făcut bine ceva. E o aberaţie. Iar dacă sunt alte probleme, dacă a făcut prostii cu administratorul împreună, există organele penale, ei pot cerceta”, mai spune Petru Olariu.
Alte prevederi exagerate spun că se pot acorda amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei pentru locatari, dacă aceștia își inundă vecinul sau dacă pun rafturi cu flori, considerându-se că se intervine asupra structurii constructive a proprietăţii comune! De asemenea, se prevede afişarea la avizierul clasic a tuturor contractelor cu furnizorii de utilităţi sau servicii către asociaţie.
„Unde să pui atâtea hârtii pe hol? Ajungem să transformăm holul blocului, să fie nevoie de spaţiu ca la holul Casei Parlamentului”, mai explică Olariu.
Din fericire, legea este acum în dezbatere publică, deci se pot realiza numeroase modificări, iar reprezentantul FALT spune că deja se poate vedea mult mai multă deschidere din partea celor care se ocupă de acest proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!