Iniţiativa a apărut după nenumăratele plângeri ale timişorenilor deranjaţi de faptul că se blochează străzi şi sunt obligaţi să asculte muzica nuntaşilor care se manifestă ostentativ, în general a clanurilor de romi înstăriţi. Iar amenzile modice aplicate când într-un final se intervine în urma reclamaţiilor nu prea sperie pe nimeni, în niciun caz pe cei care împart mii şi mii de euro doar cântăreţilor la astfel de paranghelii.
Din dorinţa ca, dincolo de legile care sunt în vigoare şi se pot aplica în astfel de situaţii, să existe şi o pârghie de a controla organizarea acestor evenimente, fie că vorbim despre nunţi, botezuri sau înmormântări, prin reglementări la nivel local, consilierul PSD Radu Ţoancă a venit cu un proiect de hotărâre în acest sens.
Proiectul, care va fi supus spre aprobare în plenul Consiliului Local Timişoara de vineri, se referă la interzicerea organizării de evenimente care aduc atingere ordinii și liniștii publice.
Cei care ar urma să intervină în forţă pentru a stopa petrecerile gălăgioase de pe străzile Timişoarei care ne-au făcut ”celebri” inclusiv peste hotare ar urma să fie în primul rând poliţiştii locali.
„Se interzice organizarea de evenimente pe raza municipiului Timişoara (nunţi, înmormântări, zile de naştere, zile onomastice, petreceri etc.), care se desfăşoară pe domeniul public şi afectează traficul, circulaţia, ordinea şi liniştea publică. Sunt exceptate de la prevederile art. 1 evenimentele care obţin în prealabil avizele Comisiilor de Ordine Publică şi de Circulaţie. Se mandatează Poliţia Locală a Municipiului Timişoara ca, în colaborare cu alte instituţii ale statului, să pună în aplicare prezenta hotărâre, inclusiv prin stoparea şi interzicerea unor astfel de manifestări care aduc atingere ordinii şi liniştii publice, precum şi prestigiului Timişoarei”, se arată în proiectul de hotărâre iniţiat de Ţoancă.
Alesul speră ca proiectul său să fie aprobat în plenul CLT, deşi nu a primit aviz de legalitate de la Serviciul Juridic al primăriei. Consilierul spune însă că la fel s-a întâmplat şi în cazul altor proiecte pe care le-a iniţiat de-a lungului timpului şi care n-au primit aviz de legalitate, dar au devenit hotărâri de consiliu şi n-au fost atacate ulterior.
„Nu am primit aviz de legalitate, dar asta este o cutumă la proiectele mele, nu mi se dă avizul… Mi s-a spus că există şase legi care reglementează lucrurile astea, numai că legile respective nu sunt coroborate între ele. Până acum trebuia doar aviz de la Comisia de Ordine Publică pentru organizarea acestor evenimente, angajau un avocat şi îl primeau uşor, acum se introduce avizul Comisiei de Circulaţie, încă un filtru, un aviz care va fi mult mai greu de obţinut. Practic dai un instrument explicit Poliţiei Locale să stopeze din faşă aceste evenimente dacă nu există avizele necesare, este perfect legal şi dăm şi un semnal – comunitatea locală nu agreează evenimente de genul acesta, care nu sunt reprezentative pentru Timişoara. Intenţia este de a stopa aceste paranghelii, Poliţia Locală ar avea mai multă legitimitate, poate să alerteze alte forţe de intervenţie, ale Jandarmeriei şi Poliţiei Naţionale”, a explicat Ţoancă.
Alesul spune că toată lumea a semnat pentru proiect în comisiile de specialitate ale consiliului local, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla vineri în plen.
Alte articole pe aceeași temă:
Paranghelie cu lada de bere pe treptele Catedralei Mitropolitane din centrul Timisoarei
Nunta nepotului lui Carpaci, ministrul de Finante de la Timisoara, a ajuns pe Daily Mail
Citiți principiile noastre de moderare aici!