Șeful Direcției Apelor Banat, Titu Bojin, avertiza în urmă cu două săptămâni că proiectul cu finanțare europeană transfrontalieră dintre România – Serbia, prin care se susținerea reabilitarea nodului de la Sânmihaiu Român pe partea română, respectiv continuarea pistei de biciclete pe partea sârbă, este în pericol din cauza lipsei unui acord pentru înființarea unui punct de frontieră care să deservească celebra pistă. Fără acest punct tot proiectul era în pericol. Memorandumul pentru acordul dintre cele două țări a fost aproape semnat, dar problemele legate de Guvernul Grindeanu au oprit proiectul.
Iată că problema a fost rezolvată chiar în prima ședință a cabinetului Tudose. Vineri, noul guvern a aprobat Memorandumul amintit. „Executivul a aprobat astăzi (n.r. vineri), printr-un Memorandum, încheierea unui Acord cu partea sârbă, prin schimb de note verbale, privind deschiderea unui punct internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pentru traficul internațional de călători, pe canalul Bega. Punctul internațional de trecere a frontierei va fi deschis pentru navigația pe apă, trafic pietonal și pentru biciclete, fiind amplasat între localitățile Otelec din România și Srbski Itebej din Republica Serbia. Pentru moment, nu se are în vedere efectuarea de lucrări de investiții, construcții, amenajări ori montarea de instalații în zona de cale navigabilă interioară”, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Punctul de trecere a frontierei va fi deschis zilnic, în intervalul orar 8.00-12.00 (ora României), respectiv de la ora 07.00 la 11.00 (ora Republicii Serbia). De asemenea, părțile pot conveni, la solicitarea oricăreia dintre ele, ca punctul de trecere a frontierei Otelec – Srbsk Itebej să funcționeze în afara orelor de program prevăzute mai sus. Transportul mărfurilor periculoase, al animalelor vii și al produselor supuse controlului fitosanitar este interzis prin acest punct de frontieră.
Totuși, semnarea acestui memorandum nu înseamnă automat și rezolvarea problemelor. Pentru deschiderea unui nou punct de frontieră este necesară încheierea unui Acord cu partea sârbă, aceasta să se facă printr-un schimb de note verbale între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nu poate aviza acest act normativ, având în vedere că obiectul Memorandumului nu intră în sfera de competență a ministerului. Ministerul, în calitate de Autoritate de Management a Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, va verifica documentele puse la dispoziție de către beneficiari în faza de pre-contractare/contractare a proiectelor pentru care se solicită finanțare nerambursabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!