Consiliul Local Timișoara a aprobat, de curând, o hotărâre pentru depunerea unui proiect spre finanțare europeană. Este vorba despre inițiativa Direcției de Asistență Socială de amenajare a unui centru de zi pentru îngrijirea și recuperarea vârstnicilor și de oferire a unor servicii de îngrijire la domiciliu. Proiectul se numește „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara”.
Prima componentă a proiectului ar fi serviciul social de tip centru de zi de asistență și recuperare, destinat persoanelor vârstnice pentru care serviciul public de asistență socială a prevăzut dreptul la servicii sociale ca măsură de asistență socială, cu o capacitate de 50 de beneficiari.
Suplimentar, va fi și un serviciu social de tip unitate de îngrijire la domiciliu, destinat persoanelor vârstnice cu venituri insuficiente, dificultăţi în realizarea activităţilor zilnice sau dificultăţi în asigurarea condiţiilor de locuit, cu o capacitate de 10 de beneficiari.
Valoare de 7,8 milioane de lei
Estimările primăriei ar fi că valoarea totală a proiectului va fi de 7,85 milioane de lei. Din total, 6,2 milioane ar fi fondurile europene solicitate; 1,2 ar fi de la bugetul de stat; iar restul de puțin peste 400.000 de lei vor fi asigurați de la bugetul local.
„Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice va fi amenajat pe str. Lorena, nr. 33, unde, în prezent, pe un teren dezafectat, se află o construcție de 90 de metri pătrați. Imobilul va fi reabilitat și extins cu 460 de metri pătrați, pentru a găzdui serviciile destinate persoanelor vârstnice. Documentația tehnico-economică, faza DALI, pentru aceste intervenții a fost, de asemenea, avizată de consilierii locali”, au transmis reprezentanții primăriei.
Teoretic, scopul centrului de zi urmează să fie facilitarea integrării sociale a unor grupuri vulnerabile, promovarea participării sociale active și demne a persoanelor vârstnice și ajutarea celor care întâmpină dificultăți în activitățile zilnice să dobândească un grad mai mare de independență. În Timișoara, potrivit primăriei, ar fi peste 57.000 de vârstnici, dintre care aproximativ 30.000 ar avea nevoie de servicii de îngrijire de lungă durată.
Trimite articolul
XAsadar, 30000 ar avea nevoie de servicii de îngrijire de lunga durata, proiectul iei propune sa aibă circa 10 “de beneficiari”