Proiectul pentru modificarea Regulamentului de reabilitare a clădirilor istorice private va fi în consultare publică pentru 30 de zile lucrătoare. Poate fi consultat AICI, iar ulterior, cetățenii pot trimite recomandări și sugestii pe adresa de e-mail reabilitare.monumente@primariatm.ro.
Una dintre schimbări constă în faptul că Primăria Timișoara vrea să modifice cuantumul finanțării din bani publici acordat pentru restaurarea clădirilor istorice și să renunțe la garanția imobiliară aferentă contractului de sprijin financiar. Eliminarea contractului de garanție transformă programul de sprijin financiar într-unul mai accesibil, pentru a crește șansele de reabilitare a clădirilor de patrimoniu.
Noile măsuri se bazează pe modificările legislative aduse la începutul anului 2023 Legii nr. 153 din 2011, prin L4/03.01.2023.
Proprietarii clădirilor istorice aflate în zonele prioritare de intervenție pot primi un ajutor financiar nerambursabil, reprezentând 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrărilor, precum și un sprijin financiar rambursabil de 70%, cu zero dobândă, care va fi recuperat într-o perioadă de maxim 10 ani.
„O lege inițiată la Timișoara elimină cel mai mare blocaj pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Am colaborat cu colegii mei din Parlamentul României pentru a elimina obligativitatea ipotecii pentru cei care vor să acceseze programul de sprijin al primăriei. Ipoteca respectivă însemna 10 ani în care proprietarii nu puteau vinde și riscau să fie executați siliți la fiecare neplată. De aceea, am mers până la nivel național și mă bucur că Parlamentul ne-a ascultat și a modificat legea”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
În primăvara anului trecut, executivul Primăriei Timișoara a decis îmbunătățirea Regulamentului de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice, adoptat în 2021. În actualul regulament este prevăzută acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de 20% și sprijin financiar rambursabil în termen de cel mult 10 ani (fără dobândă) de 80% din valoarea lucrărilor eligibile, real executate, respectiv din valoarea facturilor decontate executantului lucrărilor, pentru toate categoriile de clădiri istorice. Aici sunt incluse monumentele individuale, clădirile aflate în ansambluri sau situri monument istoric (clădirile din situri reprezentând 75% dintre clădirile aflate pe listele prioritare de intervenție).
Vă reamintim, în Timișoara, din octombrie 2021, primăria a redeschis Biroul reabilitare cartiere istorice, care le oferă cetățenilor consultanță pentru depunerea cererilor de finanțare. Acesta funcționează în Piața Traian, pe str. Ștefan cel Mare 2, în Palatul Ștefania (Casa cu maimuțe).
„Municipiul Timișoara deține un bogat patrimoniu arhitectural, având cel mai mare număr de clădiri istorice clasate ca monument din România, iar conservarea moștenirii cultural este o prioritate pentru administrația locală. În urma inventarierii clădirilor de patrimoniu, în Timișoara au fost identificate 4 zone prioritare de intervenție: Zona I – Piața Victoriei, Zona II – Cetate, Zona III – zonele principale Iosefin, Fabric și Elisabetin și Zona IV – zonele secundare Iosefin și Fabric”, conform reprezentanților Primăriei Timișoara.
Trimite articolul
XAcum v-ati trezit ? Vreti santiere chiar atunci cand se intampla evenimentele culturale in oras ? V-ati trezit cam tarziu.
-
Rabdare, Floricico. Pana la santiere mai e ceva drum…
-
nu s-a trezit inca nimeni
CE MĂ? bai dar chiar sunteti de groaza bai usericilor
legea forma veche fara modif lui yrifan
a) 50% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/centrale sub formă de grant;
b) 50% din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite”.
Lege forma noua dupa camera dep.:
„a) cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%, din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/centrale sub formă de grant;
b) diferența până la 100% din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite”.
Deci ce e asa minunat in 30% propus, voi v-ati pierdut complet orice urma de contact si cu logica si cu realitatea? vai ce crestere, de la 20 la 30 in urma unei ineptii?!? pai hai daca acum se poate peste 50% cu ceva peste 50, nu te lauzi cu o crestere care era posibila si pe forma veche!
Sa zic si ca “uriasa” “contributie” a lui trifan a fost modificarea din procentul fix de 50 in “flexibilul” “MAXIM 50”? “Spiritul” modificarii lui trifan fiind evident, sa se dea mai putin de 50 la unii, dar nu le permitea legea fara “matreata” lui contributie. Noroc cu comisia de industrii si servicii ca a marit la un max posibil de 80%.
N-ai cum ma, sa faci mizerii si sa le prezinti ca realizari, n-ai cum!
#IDIOCRACY🤪
Voi nu sunteti. nu existati. n-are cum, vorba bancului, animalul asta nu exista!
-
“Asa ceva nu exista!” era titlul casetei. Ea continea si sceneta “Asociatia crescatorilor de animale mici fara frontiere”.
-
buni! buni rau. acum…
si aia de la Voua imi placeau maxim, mi se parea ca au doua planuri de umor, unul mai la suprafata pentru toti, dar finut, fara grobianismele de azi, si in acelasi timp parca un “de ce” mai filozofic ascuns in planul 2.
Ei, noroc cu memoria internetului!
-
-
sunt unii care se lauda ca i-au votat pe astia
-
“…daca nu e si fudul”
“si duci o lupta colosala, cu #🤪 care are școala”
-
-
Vechea lege avea 50%? Ciudat, nu țin minte ca idolul tau, pletosul, sa fii făcut ceva cu programul de reabilitare. Dimpotrivă, as spune. Sau poate vrei sa ne arăți tu care reabilitate cu “legea veche”? Sau poate ne spui tu de unde ar avea Timișoara buget pentru 50% la 14000 clădiri istorice? Înțeleg că vrei sa îți réparé statul casa, sa poți să o vinzi la preț dublu dar nu, nu toată lumea vrea asta. Banii aia sunt ai noștri ai tuturor. Și 30% e deja cam mult
-
nu boss nu vand nimic, ar vrea unii… di nu pletosul nu e ifolul meu deloc.
daca timisoara n-are bani, atunci n-are nimeni. ce mi-au placut mie mereu bogatii care se plang continuu ca n-au bani!#🤪
-
E in regula, mai putin si iesi din pubertate. Mental, ma refer.
-
Multumesc mult! eticheta asta cu pubertatea imi lipsea din colectie!!! hai sa-ti dau si eu una la schimb:
simpaticule🤪!
-
-
Inteleg ca esti smecher. Probabil ca te consideri si frumos. Altfel nu ti-ai posta poza prin comentarii.
-
Imi pare rau ca n-am fost suficient de explicit incat sa intelegi ca nu ma consider smecher absolut deloc, si nici nu intentionez sa fiu. Incerc cu mai mult sau mai putin succes sa nu fiu prost. smecherii is cu vrajelile, eu incerc opusul.
Cat despre frumusete, aici n-am ce face, is cum is, insa nu uita ca “Domnul nu Se uita la ce se uita omul; omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul Se uita la inima”
emoticonul 🤪 nu e “poza” mea(arata prea bine pentru a fi poza mea), e o prescürtare pe care o folosesc pentru #idiocracy si anume #🤪, sau intr-un fel de la #ship_of_fools. Ce rol iti doresti pe corabie? Dar spune drept 😜
Te-ai simtit bine si incantat de tine cand ai scris comentariul?
simpaticule! 🤣😂🤣
ps: nu, nu vand nimic!
#🤪
-
-
-
reabilitare adica tencuiala de pe fatade,usi si ferestre?Poate un acoperis? Prioritati ar fi fundatia si canalizarea,sunt pline de mucegai si igrasie. Apoi gardul frumos vopsit.
Adica Cirpacii primesc bani publici pentru reabilitat palatele ?