Din echipa de control fac parte consilieri ai Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara şi poliţişti locali. Primii proprietari de câini vizaţi de echipele de control sunt în cartierul Freidorf.
„Deţinătorii de animale sunt obligaţi să prezinte echipei de control următoarele documente: – cartea de identitate a proprietarului; carnetul de sănătate al animalului, care să conţină vaccinurile periodice efectuate la zi, deparazitările, precum şi dovada microcipării animalului; să prezinte numărul de înregistrare în Registrul animalelor de companie, gestionat la nivelul Primăriei Municipiului Timişoara, una din condiţiile obligatorii pentru toţi deţinătorii de animale de companie; adeverinţa medical – veterinară privind sterilizarea câinilor cu stăpâni, dar fără valoare chinologică (fără rasă determinată sau metisaţi) din gospodăriile individuale, instituţii de stat sau private din municipiul Timişoara”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
Reamintim cititorilor că proprietarii de câini metişi care nu şi-au sterilizat animalele riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
Update: Robu – Am prefera să ţinem sub control această problemă cu cât mai puţine eutanasieri. Trebuie să umblăm la cauză, nu la efect.
Primarul Nicolae Robu a explicat în detaliu de ce a decis să trimită echipele de control în curţile timişorenilor din Freidorf, pentru a verifica dacă aceştia şi-au sterilizat câinii metişi.
„Există obligaţia deţinătorilor să şi-i declare, să-i îngrijească, să îi ducă la medic şi prin urmare, în această săptămână se vor face controale, în primul rând în cartierele cu case, unde sunt ţinuţi mai mulţi câini, pentru a ne asigura că cetăţenii care ţin câini au grijă să îi ţină cum trebuie, au grijă să îi sterilizeze pentru a nu pune municipalitatea în situaţia de a proceda la valuri de eutanasieri. Noi am prefera să ţinem sub control această problemă cu cât mai puţine eutanasieri. Dar legea este foarte clară: cânii prinşi de pe străzi, care nu sunt adoptaţi într-un anumit termen, care nu au loc în adăposturi, trebuie eutanasiaţi. Ca să nu se ajungă la eutanasiere la o dimensiune nefirească, este necesar să nu mai fie trimişi câini pe străzile oraşului. Or câinii de pe străzile oraşului provin din gospodăriile celor ce ţin câini. Deci trebuie să umblăm la cauză, nu la efect”, a explicat Robu.
În opinia lui, singura alternativă la eutanasierea în masă a câinilor din Timişoara ar fi sterilizarea în masă, chiar dacă aceasta se va face sub ameninţarea amenzilor.
„Problema câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului trebuie rezolvată. Singura alternativă la cea crudă a eutanasierii în masă este sterilizarea în masă. Nu există a treia cale. Trebuie înţeles, nu îşi permit nici cei mai bogaţi să ţină mii de câini în adăposturi. Pentru a nu ajunge la eutanasieri, pentru că eu nu sunt adeptul eutanasierii, trebuie să nu mai fie câini pe stradă. Şi nu mai ajung câini pe stradă, dacă îi sterilizăm”, a mai spus Robu.
El a precizat că s-a întâlnit cu membri ai asociaţiilor de protecţie a animalelor şi este dispus chiar să propună cedarea unor terenuri care aparţin Primăriei Timişoara pentru construcţia de adăposturi, însă nu îşi poate asuma niciun angajament financiar în plus.
„Am stabilit să ne întâlnim cu organizaţii de protecţie a animalelor. Noi putem pune teren la dispoziţie, însă fără niciun angajament financiar din partea primăriei. Nu putem da o mulţime de bani să îngrijim câini, când nu avem bani să îngrijim cum trebuie oamenii. Nu avem bani pentru şcoli şi spitale. Dar nu construirea unui adăpost costă, costă să îi creşti şi să îi îngrijeşti. Dacă cineva îşi asumă să facă lucrul acesta, are tot sprijinul nostru. Dar nu putem aloca bani pentru lucrul acesta”, a concluzionat primarul Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!