Mai bine de o oră de dezbateri pentru a vota acest proiect, în ședința de plen a Consiliului Local Timișoara. În mare, acesta prevedea păstrarea taxelor și impozitelor locale la nivelul acestui an, și indexarea lor cu rata inflației. Proiectul mai prevedea spre eliminare și 13 taxe speciale.
Aleșii locali s-au întrecut în amendamente. Astfel, ei au propus reducerea cu 50%, respectiv 25% a impozitelor pe clădiri nerezidențiale, însă ambele au căzut la vot. Interesant este că unul dintre aceste amendamente a obținut 13 voturi „pentru”, fiind votat de consilierii PSD, PNL și Pro România, și 13 voturi „împotrivă”, de la consilierii USR. Amendamentul ar fi putut trece la vot, însă PSD a pierdut un consilier, după ce Sebastian Răducanu a devenit senator, iar înlocuitorul său în CL Timișoara însă nu a fost învestit.
Ce amendamente au trecut
Două amendamente au trecut, totuși, la vot, ambele fiind propuse de grupul PNL din CL Timișoara. Unul dintre ele prevede o bonificație de 10 la sută pentru firmele care își plătesc integral impozitele până în 31 martie, la fel ca în cazul persoanelor fizice. În trecut a mai existat această facilitate, însă s-a renunțat la ea după ce numai 6% dintre firme, în principal firme mici, au achitat taxele și impozitele locale în acest termen.
Aleșii locali au mai aprobat un amendament prin care municipalitatea îi va scuti de impozite, pe o perioadă de cinci ani, pe proprietarii de clădiri istorice care le reabilitează din fonduri proprii. Propunerea a fost făcută de fostul viceprimar Dan Diaconu.
„Legea prevede posibilitatea scutirii de impozit în baza deciziei CL pe cinci ani, pentru cei care într-adevăr și-au făcut reabilitarea clădirii istorice pe foarte, foarte mulți bani, din surse proprii. Cred că putem să mergem pe o scutire sensibil mai lungă decât impozitul pe clădire pe un an, după ce oamenii au investit în felul în care arată orașul și în îmbunătățirea condițiilor de toate felurile, arhitecturale, estetice sau chiar economice în Timișoara”, a spus Diaconu.
Un alt amendament care a căzut, însă, la vot, a fost propus de liberalul Simion Moșiu. Acesta a cerut păstrarea taxei pentru oficierea căsătoriei în altă locație decât Casa Căsătoriilor.
„Oficierea căsătoriilor în afara Casei Căsătoriilor mi se pare inoportună și improprie. Nu putem pune în pericol ofițerul de Stare Civilă, secretarul. Consider mult mai oportun ca această activitate să aibă loc la Casa Căsătoriilor, unde există posibilitatea de a păstra distanța și de a face igienizare”, a explicat acesta. Amendamentul a fost, însă, respins.
Fritz: Nu ne permitem impozite mai mici
Primarul Dominic Fritz a explicat de ce municipalitatea nu își poate permite în acest moment să scadă impozitele și taxelel locale.
„Eu nu cred că ne putem permite în acest moment să nu menținem nivelul de taxe și impozite. Pe termen lung, într-adevăr, este unul prea ridicat și mi-aș dori să-l reducem. Din păcate, în acest moment nu ne permitem acest lucru. E foarte clar că va trebui să rezolvăm această situație și pe partea de cheltuieli. Bugetul pe 2021 va reflecta această nevoie de a tăia din cheltuieli, dar nu ne permitem în acest moment, îmi pare rău să zic asta, și eu mi-aș dori să fie altfel, să tăiem din venituri mai mult decât o facem. Cred că nu ar fi un gest responsabil”, a explicat primarul Timișoarei.
Trimite articolul
XSa faci o fatada de genul cheltui zeci sau sute de mii de euro. 🙂 Cat este impozitul, cateva sute de lei ?
Impozitul e un pisat in ocean pe langa costurile de reabilitari
Foarte bine au punctat antescriitorii mei.
O renovare cu o firma specializata, pentru respectarea normelor arhitecturale costa enorm.
Mai corect ar fi ca suma platita de locatari sa fie impartita la impozitul anual de acolo sa rezulte perioada scutirii de la plata impozitului.
Impozitul pe 5 ani nu ar acoperi nici macar avansul platit firmei de constructii.
Statul nu este capabil sa-si panseze si sa-si vindece propriile rani, cladiri si monumente istorice lasate in izbeliste si abandonate. Statul trebuie sa dea exemplu, apoi incepe povestea.
Masuri populiste din partea pnl :)))))
Dupa ce ne-au rupt cu robu cu impozitele acuma vor scutiri pentru cei ce fac un lucru normal si legal! Este obligatia proprietariilor sa isi intretina cladirile. Nu merita scutiri, merita sa plateasca suplimentar, retro pentru fiecare an in care nu si-au intretinut cladirea!
Si mai au tupeul sa zica ca peeeseedeee face pomeni!
-
Esti un bos(in latina).Statul a luat cladirile cu forta de la proprietari cand ele erau noi,si proprietarii in putere.Dupa Revolutie le-a inapoiat fortat dupa ce le-au exploatat 50 de ani, in paragina .Ce sa faca acum proprietarii ajunsi in pragul mortii?CUm mai pot ei sa le renoveze?
Statul trebuia sa le returneze in stadiul in care le-a confiscat,si sa plateasca daune.Abi atunci proprietarii erau buni de tras l;a raspundere in cazul lasarii in paragina. -
“Tinere” “batrane”, daca ai fi stat in Tm ai fi stiut ca ce a vandut / dat statul actualilor “cativa” proprietari de cladiri istorice era putin diferita fatada fata de starea actuala. Se numeste hotie / furt. Vinzi o “coaja” de casa si ai pretentia sa o faca vila. Si nu oricum, ci cu o anumita firma, in anumite conditii, fara consultanta gratuita legala promisa de primarie prin HCL-ul lor de care se face ca nu mai exista, ca nu au bla bla bla. Am vrut sa schimb niste geamuri ca actualele sunt dezastru, in conditiile cerute (lemn etc.), ca nu se poate ca trb aut de constructie, evaluare etc. Deci nu poti face cum vrei ca nu te lasa. Vezi exemplu Oradea ca acolo se poate colabora. Aici momentan nici actualul nu stie ce sa faca. Ar trebui sa mai gandeasca si sa vina cu solutii, sa isi asume pozitia altfel sa lase pe altul.