Este şi cazul Nadiei Ciută. Femeia spune că are un apartament proprietate personală în blocul zguduit de explozie, de pe strada Constantin Brăiloiu din Timişoara. Ea locuieşte însă de şase luni la prieteni împreună cu soţul său şi cei doi copii ai lor, doi băieţi, în vârstă de 12 şi 5 ani.
„Nu avem niciun răspuns concret de la autorităţi, suntem plimbaţi de la o instituţie la alta. Nu avem nici măcar expertiza finală, să ştim cât la sută este afectat blocul. Locuiesc din ianuarie la prieteni şi ne este foarte greu. Am doi copii şi prietenii s-au oferit să ne ajute să nu ne mutăm la cămin. Acum ne-am mai revenit, dar am fost şocaţi, e greu să fii scos din casa ta în prag de iarnă…”, a povestit femeia.
Nadia Ciută spune că apartamentul său nu a fost distrus în urma exploziei, dar cu toate acestea nu se poate muta în propria casă. „Apartamentul meu nu este afectat absolut deloc, dar nu pot să mă folosesc de el. Am solicitat să fim conectaţi la curent, am vrut să ne mutăm în apartamentele neafectate, dar neavând expertiza finală nu putem nici măcar asta să facem. Apartamentul meu este întreg, dar nu am curent, nu am apă. Parterul, etajul I şi II nu sunt chiar atât de afectate, decât pe partea unde a avut loc explozia şi sunt popii de rezistenţă montaţi”, a mai explicat proprietara.
Dacă cei care locuiau în chirie în blocul respectiv s-au mutat în altă parte, alte familii care au fost evacuate stau încă în camerele de cămin puse la dispoziţie de Primăria Timişoara.
Guvernantii nu au alocat bani, edilii sustin ca nu pot
Guvernul nu a alocat banii necesari pentru reabilitarea blocului. Fiind o situaţie de urgenţă, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a trimis o adresă Guvernului prin care a solicitat fonduri pentru refacerea imobilului, dar nu a primit niciun răspuns. Prefectul declara săptămâna trecută că se ştie răspunsul: nu sunt bani. La rândul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu a propus Executivului Primăriei să îi ajute pe locatari cu reabilitarea acelui bloc, prin ADP, urmând ca ei să plătească apoi în rate lucrările.
De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii spun că primăria nu poate investi în imobilul respectiv pentru că acesta este proprietate privată. „Noi am intervenit în primă fază. Mie îmi pare rău că prefectul, în loc să facă demersurile necesare pe lângă Guvern pentru alocarea banilor, se ţine în continuare de lucru neserioase, atâta timp cât Guvernul trebuie să se ocupe de situaţiile de urgenţă de acest tip. Iar prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Din punct de vedere legal, lucrurile sunt foarte clare. Prefectul trebuie să-şi facă treaba, să dea o explicaţie simplă: de ce nu dă Guvernul banii, este o situaţie de urgenţă. A sărit un bloc în aer”, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu.
Aşa că oamenii se văd obligaţi să alerge de la o instituţie la alta şi nu le spune nimeni nimic în mod clar. Nadia Ciută consideră că primăria ar trebui să intervină în acest caz. „Nu avem răspunsuri concrete, asta ne doare cel mai tare. Ne adunăm şi mergem toţi în grup. La primărie dacă nu-l acostăm pe domnul primar în parcare fuge de noi, nu vine să ne vorbească. Dacă vrem audienţă suntem programaţi cine ştie când… Şi aşa au trecut şase luni fără niciun răspuns”, a conchis femeia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!