Cererea în scădere pentru achiziţia de apartamente a făcut ca anul 2013 să nu aducă prea mari câştiguri pentru cei care vând o locuinţă. Mai mult, aproape pe toate pieţele din România, 2013 a adus o scădere a preţurilor. Dacă anii 2011 și 2012 au fost caracterizați de o evidentă tendință de stabilizare a prețurilor locuințelor, anul precedent s-a remarcat, dimpotrivă, printr-o acutizare a declinului. Pe parcursul lui 2013 apartamentele noi și vechi scoase la vânzare la nivel național s-au depreciat cu 8,2%, conform datelor furnizate de unul dintre principalele portaluri imobiliare de pe piaţa românească.
Prețul mediu cerut în prezent de către vânzători este la nivel naţional de 898 de euro pe metru pătrat, față de valoarea de 978 de euro pe metru pătrat valabilă la începutul anului trecut. Reculul consemnat în 2013 este cu peste 50% mai mare decât suma scăderilor din cei doi ani anteriori, când, potrivit datelor Imobiliare.ro, prețurile s-au diminuat cu 4% (în 2011) și, respectiv, 1,3% (în 2012).
Așa cum era de așteptat, în cele mai mari orașe ale țării, inclusiv în Capitală, reducerile din ultimele 12 luni se situează sub media națională. În majoritatea cazurilor, „tonul” ieftinirilor este dat de apartamentele noi, ceea ce contribuie la îngustarea vizibilă a diferenței față de segmentul locuințelor vechi.
Timişoara este singurul dintre oraşele analizate în care prețurile s-au înscris pe un trend ascendent în ultimul an. Per total, apartamentele noi și vechi din oraș sunt azi cu 1% mai scumpe decât în perioada similară a anului trecut, preţul anunţat situându-se la o medie de 793 de euro pe metru pătrat (față de 785 de euro pe metru pătrat la începutul lui 2012). Avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii locuințelor vechi, care și-au majorat pretențiile cu 2,2%, până la 786 de euro pe metru pătrat (de la 769 de euro pe metru pătrat).
Noua ediţie a programului Prima casă ar putea influenţa piaţa
Dacă la Timişoara apartamentele vechi sunt mai scumpe, nu acelaşi lucru se poate spune despre cele noi. Unitățile locative nou-construite au consemnat un declin substanțial, de 5,3%, de la 879 la 832 de euro pe metru pătrat.
O „salvare” a situaţiei ar putea veni de la noua ediţie a programului Prima Casă. Luni, Guvernul a anunţat noile plafoane pentru acest program de susţinere de achiziţie de locuinţe. Noua valoare a garanţiilor a fost stabilită la un plafon total de 1,2 miliarde de lei. Pentru punerea în aplicare a programului vor fi folosite, în primul rând, sumele nefolosite din plafonul pe anul trecut, adică 22 de milioane de lei pentru locuinţe de pe piaţă, respectiv 196 de milioane de lei pentru locuinţele ANL. De asemenea, se va apela la plafonul alocat finanţatorilor, dar care nu a fost consumat integral până la 31.12.2013, adică 158 de milioane de lei.
După cum se poate vedea, nici anul trecut Prima Casă nu a mai avut succesul scontat. Aceasta arată că cererea pentru locuinţe este în scădere, dar şi că nu se mai poate vorbi de condiţii extrem de avantajoase oferite prin program. Chiar şi aşa, proprietarii de apartamente nu sunt dispuşi să mai reducă din preţul solicitat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!