Fabrica de ţigări a fost înfiinţată în 1846 şi, la acea vreme, era cea mai mare din ţară. După Revoluţie, fabrica a a dat faliment, iar clădirea a trecut prin mâinile mai multor proprietari. Un singur lucru a rămas constant în ultimii 20 de ani, susţine viceprimarul Traian Stoia: degradarea imobilului.
„La Fabrica de ţigări proprietarii s-au tot schimbat, un singur lucru a rămas la fel, deteriorarea la nivelul faţadei. Clădirea este monument istoric. A fost întocmită o somaţie pe legea 422 privind protejarea monumentelor istorice. Somaţia a fost preluată de SC New Century Development, societate cu sediul în Bucureşti”, a afirmat Traian Stoia.
El a precizat că dacă faţada este degradată, ceea ce nu se vede dinspre stradă este şi mai rău, partea din spate fiind complet distrusă. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au dat a doua somaţie proprietarului şi i-au pus în vedere faptul că dacă nu va începe de urgenţă reparaţiile la imobil, municipalitatea va trece la amenzi şi chiar la plângeri penale, la fel ca în cazul Abatorului.
„Întreţinerea în bune condiţiuni a acestui monument implică nişte costuri. Deteriorările în partea dinspre curte chiar arată rău. Sunt la a doua somaţie şi urmează amendă şi plângere penală. Până nu se ajunge la amendă şi plângere penală, de obicei oamenii sunt reticenţi în a deschide punga şi a trece la reparaţii”, a concluzionat Stoia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!