Primarul Timişoarei Nicolae Robu (PNL) a făcut chiar o scrisoare către premierul Victor Ponta în care cerea includerea acestei centuri de Sud, care face legătura între Calea Şagului şi Calea Lugojului, în Master Planul naţional de transport. S-au strâns şi semnături pentru acest demers.
În plenul de consiliu judeţean de miercuri s-a propus de către opoziţie ca această centură să fie preluată de administraţia judeţeană, eventual în colaborare cu cea locală şi să fie realizată din fonduri locale, eventual fonduri de pe Programul Operaţional Regional, fără a mai aştepta să se trezească CNADNR şi să-şi întoarcă ochii spre centura de Sud a Timişoarei. Amendamentul a căzut însă.
„La dezbaterea master planului am fost şi mi s-a promis ca centura de Sud Timişoara va fi prinsă pentru finanţare. Nu ştiu dacă-i cazul să discutăm politic, e pe judeţul Timiş necesitatea realizării centurii. Centura Nord este cuprinsă împreună cu autostrada Belgrad-Timişoara în următorul proiect. Pentru noi e vitală ideea de centură Sud. Nu am nimic împotrivă să putem realiza centura Sud şi cu sprijinul nostru şi al Timişoarei, în momentele de prietenie mai apropiată cu unul dintre edilii Timişoarei am agreat această idee. Se va încheia şi campania şi după aceea putem discuta şi de susţinerea centurii Sud. Nu cred că trebuie făcut din asta un punct de scandal între stânga şi dreapta, interesul e al tuturor”, a spus Titu Bojin (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Marius Martinescu, consilier judeţean PDL, a spus că acest proiect, cel al centurii de Sud a Timişoarei, are studiu de fezabilitate, „cel mai avansat din punct de vedere al documentaţiei şi poate obţine bani din Programul Operaţional Regional”.
Mai mult, consilierul judeţean PDL Alain Rus i-a spus lui Titu Bojin că, dacă administraţia judeţeană ar prelua iniţiativa cu realizarea centurii, puterea ar câştiga alegerile.
„Oricum le câştig”, a spus Titu Bojin. „Centura Timişoarei face parte din portofoliul de drumuri naţionale ale CNADNR şi nu este astăzi pregătită o documentaţie ca să vedem ce înseamnă proiectul respectiv. Proiectul e al CNADNR, nu putem să băgăm drumurile lor. Nu-i pe lege, nu putem să ne implicăm, drumurile judeţene şi noi, consiliul judeţean, să intervenim într-un proiect al drumurilor naţionale. Nu avem dreptul legal fără acordul lor. Domnul Martinescu cere să preluăm noi iniţiativa, judeţul, de a contribui la realizarea centurii. Una e centura, alta e implicarea. Amendamentul domnului Martinescu solicită implicarea consiliului judeţean în realizarea centurii. Nu cred că putem prelua noi de la CNADNR. Bugetul nostru este de 140 milioane de euro pe an, iar centura costă 100 de milioane de euro. Dar, sigur, împreună cu Timişoara sunt de acord ca pentru anul viitor să găsim o soluţie, cu cele două-trei primării care cedează suprafeţe de teren, împreună cu CNADNR. Nu avem nicio şansă să o preluăm noi”, a spus Bojin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!