Bugetul propus al județului Timiș este de 656.841.000 lei. La cheltuieli de dezvoltare vor merge 317 milioane de lei, iar pentru cele de funcționare sunt prevăzute 339,8 milioane de lei, față de 370 de milioane de lei din 2020.
Cheltuielile de personal sunt mai mari decât execuția din 2020, anul acesta fiind propusă suma de 35 milioane de lei, față de 31,4 milioane de lei cât a fost anul trecut. 545.000 lei sunt prevăzuți pentru burse, față de 2020, când la acest capitol au fost în execuție zero lei.
„Am mers pe proiectele care sunt în continuare, proiectele europene în primul rând, infrastructura este pe primul loc și aici avem cei mai mulți bani alocați. Și infrastructura de sănătate și cea socială sunt importante. O altă parte din investițiile noastre merg către pregătirea noului ciclu bugetar și avem sume importante pentru studii de fezabilitate. Avem 15 idei de proiecte pentru PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.), se finanțează proiecte mature, de la parcul tematic de distracții la centrul de tehnologie și inovare sau nodul intermodal de la aeroport, reabilitarea Castelului Huniade, sunt doar câteva exemple, proiecte mari și foarte mari pe care le avem în vedere”, a explicat Alin Nica pentru Tion.
În total, la transporturi, este alocată suma de 105,6 milioane de lei. 32,2 milioane de lei sunt din bugetul propriu al CJ, iar 73,4 milioane de lei vin de la guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL.
„Noi avem aproape 1.300 de kilometri de drum județean. La investiții se găsesc modernizările și studiile de fezabilitate. La drumuri și asistență socială din bugetul nostru se alocă o anumită sumă și alte surse, pentru că avem contracte semnate care urmează să primească investiția, pe care le trimitem la decontare la București. Investițiile noastre se împart cu fondurile europene și programe cu guvernul. Noi asigurăm cofinanțarea, pentru a primi acești bani”, ne-a spus administratorul public Marian Constantin Vasile.
Vin bani de la bugetul de stat pentru drumurile Zorani – Groși – Bulza, Lucareț – limita jud. Arad, Sânmartinu Sârbesc – Sânmartinu Maghiar, Timișoara – Moșnița Nouă, centura ocolitoare Timișoara – aeroport, Bazoșu Nou – Bazoș – Recaș, Seceani – Fibiș, DN6 – Săcălaz.
Investiții din bugetul pe 2021
- Centru de Reabilitare pentru Copii „Speranța” – 9,5 milioane de lei
- Bazinul de înot de la Jimbolia – 9,5 milioane de lei
- Platforma de parcare – 2,4 milioane de lei
- Locuințe ANL Giroc – 2,2 milioane de lei
- Reabilitarea Conacului Mocioni – 1,5 milioane de lei
- clădire nouă pentru Stația de Pompieri Făget – 272.000 lei
- extindere secție ATI la Spitalul Județean din Timișoara – 400.000 lei
- Lărgirea la patru benzi pe traseul Centura Timișoara – A1 – 21 milioane de lei
- Drumul care va lega vama Nădlac de Jimbolia și acces la autostradă – 9,5 milioane de lei
- Reabilitarea infrastructurii de navigare pe Bega – 545.000 de lei
- Pentru SF-ul de modernizare a proiectului train-tram Reșița Nord – Timișoara Nord – 2 milioane de lei
- un sistem de management al deșeurilor în Timiș – 800.000 de lei
- șase containere de stins incendii de peste 1,6 milioane de lei pentru ISU Banat
- Construirea drumului județean de legătură între Aeroportul Timișoara și A1 – 2,1 milioane de lei
- Modernizarea traseului Coșava – Tomești – Luncani de Sus – 1,1 milioane de lei
- amenajare terasă suspendată Bastion – 150.000 lei SF
- Centură Ocolitoare Timișoara – Aeroport – 13,5 milioane de lei
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului are un buget alocat de 35 de milioane de lei, din care aproximativ 3,6 milioane de lei sunt bani de la bugetul propriu al CJT, aproximativ 19,2 reprezintă contribuție CJT pentru proiectele europene, iar 12,2 milioane sunt fonduri nerambursabile pentru proiectele UE. Continuă investițiile pentru construirea a două case de tip familial și înființarea unui centru de zi în Găvojdia – 3,7 milioane de lei, a două case de tip familial și reamenajare și extindere a unui centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități în Lugoj – 6,6 milioane de lei și pentru construirea a trei locuințe protejate și reabilitarea, extinderea și dotarea unui centru de zi la Periam – 5,4 milioane de lei.
Bugetul CJ pentru dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara este de 10,7 milioane de lei, față de execuția din 2020 – 10,4 milioane de lei. O mare parte din sumă merge pentru reamenajarea Secției de Urologie și ATI transplant renal – aproape 4,9 milioane de lei. În total, în sănătate, se vor investi 19,5 milioane de lei, din care 10,8 din bugetul propriu al CJ, iar restul finanțări nerambursabile.
La capitolul cultură, 2,1 milioane de lei vor merge la Biblioteca Județeană pentru reabilitare și 3,95 milioane de lei la Muzeul Banatului. La Centrul de Cultură și Artă a județului Timiș sunt alocați 1,9 milioane de lei. Banii nu sunt numai de la CJ, ci sunt și din fonduri externe.
Și pentru Aeroportul Cioca se investesc peste 4 milioane de lei, pentru instalații electrice, pentru realizarea heliportului Cioca și pentru documentația pentru certificarea Aerodromului Cioca.
Suma de 100.000 de lei este pusă deoparte pentru întocmirea documentației pentru dezafectarea Stadionului „Dan Păltinișanu”.
La învățământ merg 15 milioane de lei, din care 11 din bugetul propriu al CJ: aproximativ 3,8 milioane de lei pentru reabilitarea Liceului Special IRIS și 7,3 milioane de lei pentru celelalte centre speciale din subordinea CJT.
Proiectul de buget al Timișului pe 2021 este postat pe site-ul instituției.
Trimite articolul
Xce drumuri, ba? drumuri spre UNDE, daca e carantina inca 3-4 ani?
Se incheie anul 2021 si indivizii au ramas blocati la propunerile de buget ptr 2021. Inca o dovada a valorilor care au fost impuse.
Lucrările cam stagnează la lărgirea dj691.
Ar trebui urgentate
Dupa marea reforma in administratie cheltuielile de personal (taietori de frunze) cresc cu cca.13%. Bravos liberali!
Cumva prima data se intind la cheltuieli, pe urma vin sa adauge taxe si impozite noi sau marite la persoane fizice? Ca vad terasa suspendata, heliport si mai cateva fantezii. Dar de smiorcait ca nu au bani se smiorcaie, economie unde s-ar putea… Nu fac. Daca schema e cumva aia de am zis mai sus, se vor bucura doar cei care beneficiaza de oras, dar stau in alta parte sau pur si simplu stau aici fara acte. Aia e intrebarea – ce greutate financiara se va pune pe umerii timisorenilor din toate astea? Cat despre “investitii” – sa nu aud balada lor. Asa se fac sali de sport la scoli si bazine de inot, pe urma elevii nu au acces la ele, pentru ca sunt mereu inchiriate catre extern. Iar de banii de chirie fereasca sa te interesezi, ca tot scoala zice ca nu are fonduri, sa dea parintii. Oamenii obisnuiti chiar au ajuns fraierii tuturor…