Ciprian Bogdan, vicepreședinte PNL Timiș, propune să se organizeze un concurs național, la toate spitalele din țară, cel puțin o dată pe an, în aceeași dată.
„O problemă care îi face pe medici să plece – aveam în 2016 un deficit de 13.000 de cadre medicale – este și faptul că ai terminat șase ani de facultate, faci între patru și șase ani de specializare, după care stai și te uiți, citești «Viața Medicală» să vezi dacă se publică vreun post. Poți să stai două luni, trei luni, șase luni sau chiar un an fără să lucrezi niciunde. Și cine stă atât? Când tu poți să pleci în Germania sau Franța, Spania, Italia, unde te angajezi de-a doua zi, cu contract pe timp parțial prima dată, cu firme de recrutare care te duc, te țin să înveți limba, îți iau și familia și ți-o duc acolo”, a spus Ciprian Bogdan.
Ciprian Bogdan, care a fost în trecut și manager al Spitalului Județean Timișoara, propune ca toate spitalele să organizeze concurs pentru ocuparea posturilor libere în aceeași dată calendaristică pentru ca tinerii medici să nu mai fie tentați să plece peste hotare.
„Poate aude cineva la Ministerul Sănătății, e o propunere. Am dat examen de specialitate, toate spitalele să dea și un concurs pentru posturile libere, ca să știe omul când termină specializarea: în septembrie, în România, este concurs pentru posturile libere la spitale. Spitalele, cu șase luni, cu un an înainte știu cine se pensionează, știu ce deficit au, sunt posturi libere de ani de zile.
Să fie o dată în toată țara când se dau concursuri. De exemplu, eu mă duc la concurs la Timișoara, dar suntem trei la Timișoara, că e mare dorința, dar pe postul liber de la Arad și de la Reșița nu s-a dus nimeni. Eu mai pot să stau atunci trei-șase luni până se derulează toată procedura. Dar dacă e un concurs național pe posturile libere e o repartiție de fapt în funcție de competența și de rezultatele fiecăruia.
Eu cred că un concurs național, cel puțin o dată pe an, ar putea rezolva măcar problema asta de a nu-i lăsa pe oameni de la șase luni în sus practic în aer, după ce zece ani statul român a investit în ei. Altfel, situația în care aveam 55.000 de preoți și 45.000 de medici s-ar putea să se schimbe și să fie tot 55.000 de preoți și 35.000 de medici în următorii ani”, a spus Ciprian Bogdan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!