„Scopul strategiei este de a asigura dezvoltarea energetică durabilă a județuluiTimiș, având la bază un document coerent și cuprinzător, care să fie susținut și adoptat de autoritățile publice locale din județ. Acesta identifică potențialul și consumul energetic al județului, zonele de interes pentru investiții în sectorul energetic și identicarea unor mecanisme financiare de finanțare adecvate”, spun reprezentanții CJ Timiș.
Strategia propune mai multe obiective pentru eficiența energetică în județ și amintește și sumele necesare pentru investiții. Printre acestea se numără 70.000 de corpuri de iluminat LED, 50 de centrale fotovoltaice, panouri solare pe clădiri, transport în comun electric, un sistem de management al deșeurilor.
„De asemenea, documentul prevede o serie de obiective și măsuri, cu estimarea costurilor aferente. În ceea ce privește schimbarea a aproximativ celor 70.000 corpuri de iluminat existente în întreg județul cu corpuri cu tehnologie LED și telegestiune, inclusiv cu senzori de mișcare, lucrarea este estimată la 44 milioane euro. Realizarea a 50 centrale fotovoltaice de capacitate maximă de 1MW instalate pe raza localităților ce dețin în proprietate sau administrare terenuri fezabile pentru astfel de investiții este estimată la 55 milioane euro.
De asemenea, instalarea de panouri solare pe clădirile administrațiilor publice și de învățământ, pentru producerea de apă caldă și agent termic se ridică la 800 euro/mp de acoperiș / panou solar instalat. Costul achiziției de vehicule de transport în comun electrice pentru nouă localități din județ cu peste 5.000 de locuitori, respectiv Buziaș, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș, Sânnicolau Mare, Timișoara s-ar ridica la aproximativ 30.000.000 de euro. Alte 15 milioane de euro ar fi necesare pentru crearea de piste pentru bicicliști în localitățile din județ. O sumă considerabilă, 100.000.000 euro, ar fi necesară pentru implementarea unui sistem de management integrat al deșeurilor la nivelul Timișoarei și al localităților cu peste 5.000 de locuitori, care să permită monitorizarea colectării selective și plata pe cantitate a deșeurilor gospodărești”, transmite CJ Timiș.
La un simplu calcul, eficientizarea energetică a județului s-ar face cu peste 130 de miliarde de euro.
Cei interesați pot consulta documentul AICI, iar eventualele sugestii sau comentarii vor fi transmise la adresa de email dan.mircea@cjtimis.ro. Propunerile pot fi trimise până 1 iunie, după care cele mai pertinente vor fi analizate și introduse în cadrul documentului.
Valoarea proiectului de strategie este de 564.060 de lei, adică peste 113.000 de euro. CJ Timiș alocă din bugetul local peste 11.000 de lei, iar restul de bani sunt cofinanțare de la Uniunea Europeană și bugetul de stat, din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
La un simplu calcul, eficientizarea energetică a județului s-ar face cu peste 130 de miliarde de euro.
Editor – Dan Oancia.
Trimite articolul
XDoar 130 miliarde Euro pentru tot judetul??? Putin, foarte putin…
-
Se pare ca cel cea care scris articolul nu prea are cunostiinta de cifre dar oare trebuie sa ne miram eu cred ca nu.
Interesant: 130 de miliarde de Euro? PiB-ul Romaniei este de 190 de miliarde, deci cei din Germania si Franta trebuie sa munceasca sa ne plateasca acesti 130 de miliarde , corect?
Vise cu picioarele deschise. Sa pui doar pentru un judet bani care nu-i primeste nici toata Romania e o dovada de prostie. Statul prin primariile sau consiliile judetene nu vor fi in stare sa absoarba pr proiecte fezabile bani europeni. Nici la aceasta data Romania nu a fost in stare sa aibe un plan coerent pentru Planul de redresare si rezilienta si deja unii visează cum sa cheltuie iei si firmele lor capusa banii europeni in timp ce urlam ca din gura de sosoaca ca vrem afara din UE sa ne cerem iertare la Rusia. Parca privatii au interzis la centrale fotovoltaice pe terenuri, acum statul poate? Cand consiliul judetean e condus de un populist cântăreț antimasca si liber la infectare e clar care va fi potentialul judetului in accesarea banilor europneni.
Ce inseamna “eficientizare energetica” pentru judet? Pe intelesul tuturor. La suma enorma ,!30 mld.de euro se poate achizitiona un judet gata eficientizat,si’ smart’pe deasupra,nefiind nevoie de C.J !
Utilizarea pământului valorificabil în agricultură pentru panouri solare este o inepție.
Modernizarea infrastructurii (cu mijloace de echilibrare care pot reacționa rapid) și producerea locală (panouri pe acoperiș și alte suprafețe inutile) este o investiție mai bună.
Statul ar trebui să fie focusat pe crearea infrastructurii pentru mase, nu pe privatizarea profiturilor.
Oricum, e prea mult hype cu panourile. Suntem încă sub 20% eficiență.
Elaborator:
https://www.romanian-companies.eu/finacon-international-consulting-srl-27711528/
Serios?! Cât a plătit oare CJ pentru această “strategie”?
Poate vorbiti de 130 de milioane nu miliarde. Matematica a fost materie grea.
Nica tu fii mai pragmatic și fă acolo Polivalenta și stadionul asumate lasă tu nave spațiale măcar astea două să duci la bun sfârșit mandatul ăsta.