Cu toate că târgul nu are autorizație, acesta funcționează în continuare…. Chiar Primăria Timișoara trebuia să elibereze autorizație organizatorului – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, spune că suspendarea activității s-a dispus pentru Casa de Cultură și că Târgul de Paști nu are nevoie de autorizație, fiind o „activitate culturală”.
Reprezentanții Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș transmit că au cerut închiderea acestui târg cu aproximativ o săptămână înainte de sărbătorile pascale. Motivul? Organizatorii acestui târg – Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului – nu ar fi avut autorizație de funcționare pentru el, autorizație care include și aprobarea sanitară, a pompierilor, și alte norme ce trebuie respectate. Chiar acum două zile, una dintre căsuțele de lemn amplasate în cadrul târgului a fost cuprinsă de flăcări. Din fericire, construcția era goală, iar pompierii au evitat ca flăcările să se extindă și la celelalte căsuțe de lemn, la finalul intervenției aceștia stabilind că focul a pornit de la un scurtcircuit la un cablu electric defect.
„Măsura de închidere a acestui târg am luat-o înainte cu o săptămână de Paști. Ei nu au respectat această măsură și s-a dovedit la ce poate duce nerespectarea legislației. Reprezentanții Primăriei Timișoara, care organizează acest eveniment prin Casa de Cultură, nu ne-au putut face dovada că există o autorizație de funcționare a târgului. Noi am efectuat un control acolo în a doua zi de când s-a deschis Târgul de Paști. Surprinderea a fost că în mare parte agenții economici au fost în regulă acolo, iar organizatorul nu avea nicio măsură legală de funcționare. Prin urmare, măsura i s-a aplicat organizatorului, Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură. Principala problemă a fost aceea că nu dețineau autorizație de funcționare. În spatele unei astfel de autorizații de funcționare stau toate celelalte autorizații ale instituțiilor de stat. În plus, la acest târg a fost deversată apa uzată incorect, a refulat în partea de pietonală, nu au putut să le pună la dispoziție apă caldă, cum este obligatoriu, și multe alte nereguli”, a declarat Sorin Susanu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș.
Reprezentanții Protecției Consumatorilor spun că au demarat un nou control, care se va lăsa, cel mai probabil, cu sancțiuni pentru organizatori.
„Sancțiunile pot varia între 50.000 și 100.000 de lei, obligativitatea de a se returna toate sumele încasate după aplicarea acestei măsuri și răspundere penală. Chiar primăria trebuie să elibereze o astfel de autorizație, dar bănuiesc că nu au putut-o elibera pentru că ei nu întruneau condițiile obligatorii legale de funcționare pentru a obține toate avizele necesare de la celelalte instituții abilitate. Spre exemplu DSV, DSP, ISU, Mediu. Cert este că nu au putut să facă dovada legalității funcționării, neprezentându-ne documente din care să reiasă acest lucru”, a declarat Susanu.
Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, spune că suspendarea activității s-a dispus pentru Casa de Cultură și că Târgul de Paști nu are nevoie de autorizație.
„Activitatea Târgului de Paști este una în care se desfășoară activități de cultură, nu avea nevoie de autorizație, majoritatea căsuțelor sunt cu artizanat, nu cu produse agroalimentare. În procesul verbal este stipulat faptul că se suspendă pentru o lună de zile activitatea Casei de Cultură, nu face referire la Târgul de Paști. Consider că nu este de competența nimănui să suspende activitatea unei instituții de cultură, care susține activitatea culturală. Avem în derulare o mulțime de activități culturale, avem sărbătoarea zilei de 9 mai, nu cred că cineva ne poate anula astfel de activități. Măsura luată poate fi caracterizată ca abuz de putere. O să facem întâmpinare în instanță, pentru că nu este în regulă să suspende activitatea Casei de Cultură, care are 30 de salariați”, a spus directorul Casei de Cultură Timișoara, Pavel Dehelean.
UPDATE. Nicolae Robu: Nu rezultă clar ce se cere să se închidă. (…) Până ni se clarifică, nu închidem nici Primăria, nici Casa de Cultură!
Nicolae Robu a declarat că Sorin Susanu, șeful Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș, a dispus prin procesul verbal „închiderea unității” și că „nu rezultă clar ce se cere să se închidă timp de 30 de zile: Primăria Timișoara sau Casa de Cultură a Municipiului”.
„Acest personaj a dispus prin procesul verbal întocmit cu referire la Primăria Timișoara și la Casa de Cultură a Municipiului – structură a Primăriei- «închiderea unității», nu a vreunei societăți comerciale care prestează servicii de alimentație publică găsită în neregulă. Nu rezultă clar ce se cere să se închidă timp de 30 de zile: Primăria Timișoara sau Casa de Cultură a Municipiului – doar această parte a Primăriei! – și până ni se clarifică – pentru că nu vrem să greșim – nu închidem nici Primăria, nici Casa de Cultură! Biata noastră țară, ce oameni a ajuns să aibă în instituții importante ale statului!”, a declarat primarul Timișoarei Nicolae Robu pentru TION.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/casuta-din-lemn-cuprinsa-de-flacari-la-targul-de-pasti-din-piata-victoriei-din-timisoara/2243222
Citiți principiile noastre de moderare aici!