Pentru o mai mare linişte a proprietarilor de biciclete a fost realizat … Registrul de Biciclete. Acesta este un site disponibil la adresa www.registruldebiciclete.ro în care proprietarul îşi crează un cont şi îşi înregistrează bicicleta/bicicletele, completând câteva câmpuri: marca, modelul, seria de cadru, culoarea şi o scurtă descriere a bicicletei, precum şi câteva poze cât mai clare cu respectiva bicicletă, în special pentru a se vedea semnele ei distinctive (date care nu vor fi afişate public), pentru a putea avea o dovadă în plus că bicicleta îi aparţine.
Dacă din nefericire, persoanei îi este furată bicicleta, aceasta se loghează pe contul său din Registru şi selectează bicicleta în cauză (se poate ca persoana să aibă mai multe biciclete înregistrate pe contul său) şi o declară furată, completând în prealabil date despre locaţia de unde i s-a sustras bicicleta, cât şi date de contact în caz că o găseşte cineva. Acest lucru va publica bicicleta respectivă în lista bicicletelor furate, într-o zonă bine determinată de pe site (în meniul Caută->Biciclete Furate), fapt ce îi va creşte şansele de recuperare, de vreme ce vizibilitatea dispariţiei sale va fi semnalată la nivel naţional. „Biciclete se vor mai fura, nu avem pretenţia să afirmăm că vom putea opri acest lucru, însă e un pas în plus pentru descurajarea furturilor”, au anunţat iniţiatorii site-ului.
În a doua parte a proiectului, aceştia îşi propun ataşarea pe biciclete a unor coduri numerice şi/sau coduri QR care vor permite oricând şi de oriunde identificarea lor. Astfel, oricine va putea scana şi verifica dacă o anume bicicletă este sau nu declarată furată. De exemplu, dacă cineva doreşte să îşi cumpere o bicicletă second-hand sau dacă cineva vede pe stradă o bicicletă de care îşi aminteşte că a vazut-o recent, dată disparută pe site sau pe Facebook ,va putea folosi acel cod.
“Sunt multe de spus despre Registru si toate ideile pe care le avem să creştem puţin siguranţa bicicletelor din România, dar deocamdată vă invităm să vă creaţi un cont şi să vă adăugaţi bicicleta/bicicletele și să vă încurajați prietenii să facă la fel, astfel încât să formăm o comunitate unită de bicicliști și să ne ajutăm unii pe alții să ne găsim bicicletele furate”, mai spun iniţiatorii proiectului.
În Timişoara au fost deschise patru info-pointuri unde se pot obţine informaţii suplimentare despre proiect: magazinul Biciclete TeMe, situat pe strada Lev Tolstoi, nr. 17 (în curte), magazinul SupremeBikes, pe str. Cloşca nr. 18, panoul de căţărat One Move, de pe bd. Republicii, colţ cu strada Jiul, respectiv clubul sportiv Vandra, pe bd. Revoluţiei nr. 26.
Registrul de biciclete este un site ce cuprinde toată ţara, iar acum şi timişorenii pot să acceseze acest portal şi să beneficieze de ajutorul unei comunităţi naţionale pentru a-şi găsi bicicletele furate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!