Unul dintre comercianți a declarat pentru Tion că „zilnic are loc abuzarea producătorilor de către Poliția Locală”.
Bărbatul a susținut că unii producători sunt amenințați și că activitatea lor nu mai este susținută.
„Niciun angajat al SC Piețe nu ne mai susține, din contră, suntem asaltați de piedici aberante din partea lor. Suntem producători locali cu acte în regulă, cu plata la zi a spațiilor de comercializare. Avem atestate de producător, avem autorizări de la DSP, avem autorizări de la medicii veterinari din sat, analize DSV la produsele procesate. Plătim 626 de lei pe lună pe un spațiu de 100×90 centimetri. Nu mai avem voie să ne aducem marfa proprie în cantitate estimată de vânzare într-o zi că li se pare că facem depozit”, a declarat sub anonimat unul dintre comercianți pentru Tion.
Foto: cititor Tion
Contactat telefonic de Tion, Mirel Pop, directorul Piețe SA nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere.
UPDATE. Poziția Poliției Locale
Într-un drept la replică solicitat Poliției Locale Timișoara, reprezentanții instituției au precizat pentru Tion că „în cursul zilei de astăzi, un număr mic de comercianți din Piața Iosefin s-au strâns în fața locației pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la faptul că polițiștii locali efectuează verificări în piața respectivă, totul la inițiativa comercianților care au fost depistați cu nereguli și au fost sancționați. Așa numitul protest a fost aplanat rapid, polițiștii locali aducându-le la cunoștință celor nemulțumiți că ei sunt acolo pentru a-i sprijini, îndruma și consilia în vederea intrării în legalitate, singura soluție fiind respectarea legislației pentru desfășurarea unui comerț civilizat”.
Reprezentanții Poliției Locale Timișoara ne-au mai transmis că scopul patrulelor în zonă este acela de a-i proteja pe producătorii și comercianții corecți și, nu în ultimul rând, pe consumatori.
„Polițiștii locali vor acționa în continuare conform prevederilor legale, în Piața Iosefin fiind, de altfel, post permanent pe timpul zilei, aplicându-se sancțiuni în cazurile în care sunt depistate nereguli. Scopul patrulelor în zonă este acela de a-i proteja pe producătorii și comercianții corecți și, nu în ultimul rând, pe consumatori. De la începutul acestui an, în piața menționată au fost aplicate 38 de sancțiuni, din care șase la HCL 271/2023, noul regulament al piețelor (vizavi de care au și existat nemulțumiri), din care trei cu avertisment și trei cu amendă pentru comercializarea de produse din categoria lactate, carne și ouă în locuri neamenajate corespunzător, nemenținerea curățeniei. Alte 17 sancțiuni au fost aplicate conform Legii 145/2014 pentru neafișarea etichetelor de produs conform legii, nedeținerea sau neprezentarea documentelor care atestă calitatea de comerciant sau producător, o sancțiune la HCL 371/2007 pentru aruncarea pe jos de resturi, alte opt la Legea 61/1991 pentru consum de alcool în incinta pieței, două la HCL 349/2002 pentru fumat în incinta pieței, alte patru la alte acte normative”, ne-au mai declarat reprezentanții instituției.
Aceștia consideră că activitatea polițiștilor locali este una benefică.
„Faptul că unele persoane s-au declarat nemulțumite pentru că au fost sancționate, nu înseamnă că este o opinie generalizată, existând comercianți care își desfășoară activitatea în mod civilizat, cu respectarea actelor normative în vigoare, nefiind sancționați, aceștia apreciind activitatea polițiștilor locali ca fiind una benefică. De menționat că polițiștii locali acționează zilnic în zonele în care sunt amenajate piețe, precum și în imediata apropiere a acestora, având rolul de a menține ordinea și liniștea publică, de a veghea la respectarea prevederilor privind circulația pe drumurile publice, de a se asigura că sunt respectate normele privind igiena și curățenia, făcându-se și efortul susținut pentru eliminarea comerțului stradal neautorizat, inclusiv al produselor accizabile precum tutun, alcool, dar și pentru eliminarea cerșetoriei din piețe și din proximitatea acestora”, ne-au mai declarat reprezentanții Poliției Locale Timișoara.
Trimite articolul
XSpaga e prea mica?
-
Vine el Lae oRbu la primarie si-l aduce pe Ionut Nasleu inapoi in “echipa” lui sa fie sef la SA Piete.
Atunci sa vedeti ce bine va fi… numai lapte si miere pentru toti!!!
Doar acte de producator aveti dar voi nu produceti nimic ci vindeti marfa cumparata din mehala….tigari fara timbru…alcohol de la sarbi etc
Protest al comercianților din Piața Iosefin. Acuză Poliția Locală de abuz…
Nu are cum. Acum pielita locala e condusa de ultracinstitii si cei mai capabilii de la #revolutiabuneiguvernari
Mda. Ei considera controalele si amenzile un fel de taxa de protectie, nici nu isi pun problema sa respecte legile. Tot strainii sunt de vina?
foarte bine ! felicitari Politiei Locale ! pentru ca acolo sunt majoritatea bisnitari…pun in fata marfa buna si daca nu esti atent iti pun in plasa ce vor ei…la acelasi pret cu produsele de calitate…in plus daca vrei sa iti alegi singur produsele ,vorbesc urat si nu te lasa…trebuie amendati pana se invata minte …sau renunta sa mai faca bisnita cu mancare …cu tigari si cu altele
Producator local cu cirese in luna marti sa fim seriosi
Majoritatea celor care protesteaza sunt bisnitari care vand marfa cumparata din hipermarketuri, nici vorba sa fie producatori locali! Fura clientul la cantar si ii pune in plasa si marfa depreciata. La ce unghii extra long au vanzatoarele este clar cat ‘lucreaza’ pamantul din gradina de pe … acoperisul blocului unde domiciliaza
-
Daca ai unghiile ingrijite, asta nu inseamna ca nu lucrezi in agricultura. Oare femeia aia trebuie sa fie toata viata ei jegoasa? Te incanta mai mult? Atunci esti dispus sa sustii producatorul local??
,,Producator local,, care vinde…lubenita in martie..:)))
Nu agreez de loc polutia locala,dar nici pe ,,producatorii,, astia…
-
Ati vazut dumneavoastra lubenita in piata Iosefin la parte la producatori sau va dati cu parerea de pe fotoliul din camera dumneavoastra calduta?? Cand ati vizitat ultima data piata Iosefin??